Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fanden og lillefingeren

Ingress

Meninger

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har vist handlekraft de siste dagene. Mandag varslet han at regjeringen vil gjøre endringer i privatskoleloven, i tråd med Sundvollenerklæringen. I går fulgte han opp med å liste opp sju punkter for regjeringens videre arbeid med forskning og høyere utdanning. Det første er et signal til interesser som ønsker å drive private skoler om at det ikke lenger skal stilles krav om et alternativt religiøst eller pedagogisk innhold enn det den offentlige skolen tilbyr. Det andre er et varsel om sanering av universitets- og høyskolestrukturen.

Begge deler vil trolig vekke strid. Særlig frislippet på privatskoleområdet. Som kjent stanset den rødgrønne regjeringen mange godkjente søknader om oppstart av private skoler da de overtok regjeringsmakten i 2005. I tillegg endret regjeringen privatskoleloven for å stanse utglidningen. Begrunnelsen var at et for stort innslag av private skoler ville undergrave den offentlige skolen og føre til større forskjeller. Seinest fredag minnet tidligere utdanningsminister Gudmund Hernes i sin spalte i Morgenbladet om den manglende konsekvenstenkningen fra Høyres side i dette spørsmålet.

Verken Kristin Clemet, som åpnet for større innslag av såkalte «friskoler» i Bondevik II-regjeringen, eller Røe Isaksen ønsker at friskoler skal gå ut over det offentlige skoletilbudet. Røe Isaksen understreker i en pressemelding at «aktører med kommersielle interesser ikke vil kunne kvalifisere for statlig tilskudd til drift». Forbudet mot å ta utbytte skal opprettholdes.

Er så dette gode nok garantier for å unngå en utvikling som man har hatt i Sverige? Der har kvaliteten sunket og forskjellene mellom skolene har økt. Overgang fra offentlige til private skoler svekker de offentlige skolene. En ofte påpekt forskjell er at eiere av svenske friskoler har kunnet ta utbytte. I Norge har private aktører på skolemarkedet skaffet seg overskudd på andre, lovstridige måter. Det er naivt å tro at de som nå planlegger friskoler gjør det ut fra ideelle hensikter. Derimot er det ikke naivt å tro at private skoler kan få et relativt stort tilsig av ungdom i de større byene. Dette vil skape en dynamikk og et press for å lette privatskolers økonomiske vilkår. Dermed er en negativ utvikling på gang.