Fang Saddam Hussein i dataspill

Krigen gjenfortelles på digitalt vis.

(Dagbladet.no): Krigsspill er ikke noe nytt, ei heller at de baserer seg på reelle hendelser.

Som regel dreier det seg imidlertid om hendelser fra andre verdenskrig, eller andre kriger litt tilbake i tid - Vietnamkrigen har dukket opp stadig oftere i spillsammenheng i det siste.

At dataspill baserer seg på nyere krigshendelser er uvanlig - og spesielt ikke pågående operasjoner.

Ta Saddam til fange

I «The Capture of Saddam: Operation Red Dawn» fra Kuma Reality Games får du imidlertid gjøre det tittelen antyder, nemlig fange Saddam Hussein.

Kuma har en stund nå gitt ut episodebaserte spill fra nyere amerikansk krigshistorie, som for eksempel «Uday and Qusay\'s Last Stand» og «Iran Hostage Rescue», skriver Eurogamer.net.

I Saddam-episoden følger du den amerikanske hærens fjerde infantridivisjon, og får oppleve «det store utendørs gårdsområdet, samt komme inn i den lille to-roms hytta der Saddam levde mens han var på rømmen.»

- Flashbacks til krigen

Spillserien kan prøves ut gratis, og det spilles blant annet av soldater som har vært eller er tilstede i krigen i virkeligheten. Som for eksempel en sersjant fra HHC 1/64 Armor 3rd Infantry Division som sier følgende:

- Spillet gir meg faktisk flashbacks, og gjør at jeg tenker på krigen og hendelsene i etterkant - men det er ikke nødvendigvis like ille. I og med at jeg skal tilbake til Irak en tredje gang, vil jeg si at det er bedre å sitte bak pc-pulten enn å faktisk skyte bly mot hverandre, sier han i en kommentar på spillets hjemmeside.

Objektive beskrivelser?

Formålet ved spillene, ved siden av å levere en ålreit spillopplevelse, er å dokumentere ekte krigshendelser på en litt annerledes måte.

Kuma Reality Games utvikler spillene i tett samarbeid med det amerikanske militæret og hjemvendte amerikanske soldater. Dette betyr også at spillene kan være for propaganda for å regne - og at krigens virkelighet dermed neppe blir beskrevet på objektivt vis ... 

I HULLET: I spillet kan du være med på å ta Saddam Hussein til fange - visstnok på nøyaktig samme vis som han ble fanget i virkeligheten.