MÅTTE DRA FRA OSLO:  Politiet klarte ikke å sikre tegneren Kurt Westergaard (75). Foto: Kristian Ridder-Nielsen
MÅTTE DRA FRA OSLO: Politiet klarte ikke å sikre tegneren Kurt Westergaard (75). Foto: Kristian Ridder-NielsenVis mer

Fange i eget hjem

Tegneren Kurt Westergaard skulle presentere en billedbok på Litteraturhuset. I stedet ble han sendt hjem.

I et hus i Danmark lever Kurt Westergaard i nærmest permanent husarrest. Den 76 år gamle danske tegneren har de siste åra levd med stadige drapstrusler mot seg. Derfor er han nå under beskyttelse av politiet. Men å bli passet grundig på er ofte forbausende likt å være i fengsel. Du er trygg, men du mister din frihet til å gå hvor du vil, besøke hvem du vil, til å gjøre det du vil når du vil. I 2008 ble huset hans utstyrt med ståldører, et panikkrom, forsterkede vinduer og overvåkingskamera.

Samme år ble tre menn arrestert, mistenkt for å planlegge et drap på Kurt Westergaard. To år seinere klarte en 28 år gammel mann å bryte seg inn med øks. Westergaard klarte å flykte inn i panikkrommet. Hans fem år gamle barnebarn satt i stua.

Årsaken til situasjonen er vel kjent. I 2005 tegnet Kurt Westergaard på oppdrag for Jyllands-Posten en av 12 tegninger til temaet Muhammed. Westergaards tegning, med ei bombe i en turban, ble raskt den mest kjente. Det har ført til at en rekke mennesker ønsker å ta livet av tegneren i pensjonsalder. For å kunne fortsette å leve, må han simpelthen ha hjelp av politiet.

Tirsdag formiddag skulle Westergaard etter planen fått luftet seg litt. Han skulle delta på et arrangement på Litteraturhuset i Oslo. Sammen med Geirr Lystrup skulle han presentert boka «Fortell fra Spania, Tobben!». Westergaard har illustrert boka. Han kom til Oslo, og med sikkerhetsvakter på plass fikk han sett på kunst i Munch-museet og på Henie Onstad Kunstsenter. Men han kom aldri til Litteraturhuset. Den offisielle forklaringen er hjerteflimmer. Men som Dagbladet kunne melde tirsdag, var den reelle årsaken sikkerhetshensyn. Det sikkerhetsbildet PST tegnet, fikk den danske sikkerhetstjenesten til å ta tegneren hjem til Danmark. Arrangementet fant likevel sted på Litteraturhuset. Lanseringen av en barnebok ble voktet av tungt bevæpnet politi.

Få mennesker kan forestille seg det livet Westergaard lever. De som ønsker å drepe ham, har i stor grad lykkes i å begrense hans frihet. Politiet må hele tida vurdere risikoen for attentater. Samtidig er det viktig at denne risikoen veies opp mot Westergaards opplagte rett til å delta i samfunnet. Hver gang drapstruende terrorister lykkes i å holde Westergaard vekk fra offentligheten, kan de feire en seier. Politiet har også et ansvar for å forsvare Kurt Westergaards rett til ytringsfrihet og rett til å ferdes fritt i det offentlige rom. Dersom det er slik at en gammel mann må skylde på sitt hjerteflimmer fordi politiet ikke ønsker å ta sjansen på å ha ham til stede på et arrangement, er det mer enn trist. Så langt mulig er det da nettopp politiets oppgave å sikre den drapstruedes rett til å ytre seg, til å ferdes dit han vil og delta på det han ønsker. Siden politiets vurdering er hemmelig, kan vi ikke vite om Westergaards hjemreise skyldes overdreven forsiktighet eller høy og konkret fare. Men hver gang han blir hindret i å delta er et nederlag for et fritt samfunn.