Fange i stakk og sølje

Kunstdyrking for de innvidde, harmoniserende, borgerlig, bondsk og bornert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er ingen overdrivelse at denne mursteinen følger Halldis Moren Vesaas fra vugge til grav. Påstanden er en underdrivelse, boka begynner lenge før Halldis er påtenkt med slekten på storgården Mora i Trysil. Storbøndene kunne leve på stor fot, mens resten hadde hardt arbeid nesten uten betaling.

På Moren har man pelskåper, biler og utenlandsturer, mens den nakne nøden banker på i husmannsstuene og hos skogsarbeiderne. Det får vi ikke høre noe om, bare hvordan storbonden og hans familie med den privilegertes selvfølgelighet tar verden i besittelse. Med farens hjelp, bonde og forfatter Sven Moren, debuterte datteren 22 år gammel med sentrallyrikk, ble ført inn i kunstnermiljøet av faren, gikk på lærerskolen på Elverum før hun dro til Sveits og sekretærpost og kom inn i diplomatiske og politiske kretser. Bokas styrke ligger før 1935 og giftermålet med Tarjei Vesaas.

700 sider om mor

Det er mange som forakter det stykke Norge som er skildret i så stor detalj i denne delen. Hvorfor? Tja, hvem kan skrive 700 sider om sin mor? Hvem får anledning til å gjøre det? Altså 700 sider, jo, Olav Vesaas, hennes sønn. Ikke et sted problematiserer sønnen sin relasjon til den biograferte, men anlegger en objektiverende stil og tone. Olav Vesaas skrev i 1995 om faren, Tarjei Vesaas, den boka var på 464 sider. Han har skrevet om Vinje, den var på 522 sider. Olav Vesaas, født i 1935, er altså ikke en mann som fatter seg i korthet, og aller minst når han skriver om sin mor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer