Fangene har det bedre i Nederland enn i hjemlandet

Høyre: - Det er ikke fritt soningsvalg i Norge.

NORSK I NEDERLAND: Siden september har Norge sendt fanger til soning i Norgerhaven i Nederland. I biblioteket i fengselet finner de blant annet norske bøker og tegneserier. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NORSK I NEDERLAND: Siden september har Norge sendt fanger til soning i Norgerhaven i Nederland. I biblioteket i fengselet finner de blant annet norske bøker og tegneserier. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Meninger

Advokat Frode Sulland tar i Dagbladet til orde for å stenge fengselet Norge leier i Nederland. Begrunnelsen er at det er lang vei for pårørende når de skal på fengselsbesøk. Det er høyst diskutabelt. Norge er lengre enn Nederland er langt unna Norge. Og det er heller ikke fritt soningsvalg i Norge.

Utenlandske straffedømte fyller norske fengsler til randen. Om lag 1/3 av alle innsatte i norske fengsler er utlendinger. Fanger fra hele 51 land er overført til soning i Nederland. Mange skal ikke tilbake til Norge etter endt soning. De trenger heller ikke det samme opplæringstilbudet som innsatte som skal tilbakeføres til en hverdag i Norge.

Straffedømte som har lovbestemt rett på et utdanningsløp skal ikke overføres til soning i Nederland. Og soningsforholdene i Nederland er langt bedre enn de kan drømme om i sine hjemland. Fengselet har muligheter for arbeidstrening, et godt helsetilbud og godt fritidstilbud. Soningsforholdene er fullt på høyde med Norge. Det burde også høre med i Sullands fortelling.

Regjeringen har i løpet av to år forpliktet 556 nye fengselsplasser, fra 3803 til 4359. Og soningskøen er redusert med 400 ubetingede dommer siden høsten 2013. Økt behov for varetekstkapasitet og stort vedlikeholdsetterslep krever økt fengselskapasitet.

Vedlikeholdsetterslepet er på formidable 3,5 milliard kroner fordi vedlikeholdet har vært vanskjøttet over mange år. Regjeringen bevilger nå 170 mill. kroner ekstra til vedlikehold i 2016. Antall fengselsplasser øker, soningskøen reduseres, og det bygningsmessige forfallet er stoppet.

Ingen tvil om at regjeringens politikk virker.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.