DEBATT

Fangene har det bedre i Nederland enn i hjemlandet

Høyre: - Det er ikke fritt soningsvalg i Norge.

NORSK I NEDERLAND: Siden september har Norge sendt fanger til soning i Norgerhaven i Nederland. I biblioteket i fengselet finner de blant annet norske bøker og tegneserier. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NORSK I NEDERLAND: Siden september har Norge sendt fanger til soning i Norgerhaven i Nederland. I biblioteket i fengselet finner de blant annet norske bøker og tegneserier. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Advokat Frode Sulland tar i Dagbladet til orde for å stenge fengselet Norge leier i Nederland. Begrunnelsen er at det er lang vei for pårørende når de skal på fengselsbesøk. Det er høyst diskutabelt. Norge er lengre enn Nederland er langt unna Norge. Og det er heller ikke fritt soningsvalg i Norge.

Utenlandske straffedømte fyller norske fengsler til randen. Om lag 1/3 av alle innsatte i norske fengsler er utlendinger. Fanger fra hele 51 land er overført til soning i Nederland. Mange skal ikke tilbake til Norge etter endt soning. De trenger heller ikke det samme opplæringstilbudet som innsatte som skal tilbakeføres til en hverdag i Norge.

Straffedømte som har lovbestemt rett på et utdanningsløp skal ikke overføres til soning i Nederland. Og soningsforholdene i Nederland er langt bedre enn de kan drømme om i sine hjemland. Fengselet har muligheter for arbeidstrening, et godt helsetilbud og godt fritidstilbud. Soningsforholdene er fullt på høyde med Norge. Det burde også høre med i Sullands fortelling.

Regjeringen har i løpet av to år forpliktet 556 nye fengselsplasser, fra 3803 til 4359. Og soningskøen er redusert med 400 ubetingede dommer siden høsten 2013. Økt behov for varetekstkapasitet og stort vedlikeholdsetterslep krever økt fengselskapasitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer