KOMMENTARER

Russland og Ukraina

Fanger for fred?

Den største og viktigste fangeutvekslingen mellom Russland og Ukraina skjedde lørdag. De kan godt være fanger for fred, skriver Morten Strand.

VELKOMMEN HJEM: President Volodymyr Zelenskyj tar imot Ukrainas hjemkomne sønner. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
VELKOMMEN HJEM: President Volodymyr Zelenskyj tar imot Ukrainas hjemkomne sønner. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Da de 35 fangene kom tilbake til Ukraina fra Russland lørdag, sto president Volodymyr Zelenskyj i fremste rekke på Boryspil-flyplassen i Kiev for å hilse på hver enkelt, og ta varmt imot landets bortkomne sønner. Han var en smilende seremonimester for et politisk gjennombrudd som skulle selges for alt det var verdt. Et helt sentralt valgløfte var gjennomført for Ukrainas ferske og unge president. Han hadde fått fangene hjem.

Kontrastene kunne ikke vært større til det som samtidig skjedde i Moskva. For da de rundt 35 fangene kom fra Ukraina til Russland så var president Vladimir Putin på et stevne med rytmisk sportsgymnastikk i Moskva. Han kunne tilsynelatende ikke bry seg mindre om helgas store nyhet i den slaviske verden.

Men det var bare tilsynelatende han ikke brydde seg. For i virkeligheten hadde Putin gjort et varp. Han hadde byttet til seg Vladimir Tsemakh, mannen som ble tatt til fange av ukrainske sikkerhetsstyrker i Øst-Ukraina i juli. Tsemakh er mannen som hadde kommandoen over en enhet av de prorussiske opprørsstyrkene i Øst-Ukraina. Han satt på det som etter alt å dømme var sensitiv informasjon, og var trolig delaktig i nedskytingen av passasjerflyet fra Malaysia Airlines som ble skutt ned over Øst-Ukraina i juli 2014, da alle de 298 om bord flighten fra Amsterdam til Kuala Lumpur ble drept. Det var den største katastrofen i krigen i Øst-Ukraina, som så langt har krevd mer enn 13 000 liv.

Tsemakh kan altså ikke lenger vitne i en eventuelt rettssak om hva som skjedde da flyet ble skutt ned av en russisk Buk-rakett, skutt fra en enhet kontrollert av de prorussiske opprørerne, slik en nederlandsk domstol har konkludert med. Mens Russland har blånektet for at de, eller de prorussiske opprørerne, hadde noe med nedskytningen å gjøre, og i stede forsøkt å legge skylda på ukrainerne, ved å lansere flere alternative teorier om hva som skjedde den skjebnesvangre julidagen for litt mer enn fem år siden.

Vladimir Tsemakh var grunnen til at fangeutvekslingen ikke skjedde forrige helg, slik alle var forberedt på. Zelinskyj måtte altså bytte bort et kronvitne i en prinsippsak for å få noe som for ham var enda større: Triumfen det var å få 35 bortkomne sønner hjem. Og utsiktene til å ta skritt mot en normalisering av forholdet til Russland, noe som er en av flere forutsetninger for å få det uvanlige vanskelige ukrainske nasjonsbyggingsprosjektet på en rettere kjøl.

Både EU og Nederland protesterte mot utleveringen av Tsemakh til Russland. Den russiske insisteringen på at han skulle utleveres er så godt som en innrømmelse av skyld for nedskytingen av flyet fra Malaysia Airlines. Nederland vil nå kreve at Tsemakh utleveres til dem. Russland har et lovverk som forhindrer utlevering av egne borgere, men Tsemakh er ukrainsk statsborger, og han kan selvsagt bli russisk borger i en fei.

For Zelenskyj er fangeutvekslingen likevel en stor triumf. En av dem som kom hjem var filmskaperen Oleg Sentsov, som var dømt til 20 års straffarbeid i Arkhangelsk-området for å ha «forberedt terrorisme» på den russisk-annekterte halvøya Krim. De 24 marinesoldatene som ble tatt til fange i november i fjor, da de ble stanset i internasjonalt farvann da de seilte inn i Azovhavet, var også med på flyet til Kiev.

Det store spørsmålet når fangene er gjenforent med sine er selvsagt hvor veien videre går. Den franske presidenten Emmanuel Macron har tatt initiativ til et møte med Putin, Zelensky, og den tyske forbundskansleren Angela Merkel seinere i måneden. Macron og Merkel vil blåse liv i arbeidet for å stabilisere situasjonen i Øst-Ukraina, og de har et momentum med en ny president med blanke ark i Kiev.

Men det er Putin som sitter med nøkkelen til en løsning i Øst-Ukraina. Med sin kontroll via politiske stråmenn over opprørsområdet i fylkene Donetsk og Lugansk kan han når som helst provosere fram situasjoner som Kiev må reagere på, og dermed kontrollere den politiske dagsorden i Kiev med å spenne bein på positive politiske prosesser. På den annen side så er normalisering av forholdene i Øst-Ukraina nøkkelen til å bli kvitt de vestlige sanksjonene mot Russland. Det var dette det handlet om da 70 fanger kom hjem lørdag.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer