KOMMENTARER

Russland og Ukraina

Fanger for fred?

Den største og viktigste fangeutvekslingen mellom Russland og Ukraina skjedde lørdag. De kan godt være fanger for fred, skriver Morten Strand.

VELKOMMEN HJEM: President Volodymyr Zelenskyj tar imot Ukrainas hjemkomne sønner. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
VELKOMMEN HJEM: President Volodymyr Zelenskyj tar imot Ukrainas hjemkomne sønner. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Da de 35 fangene kom tilbake til Ukraina fra Russland lørdag, sto president Volodymyr Zelenskyj i fremste rekke på Boryspil-flyplassen i Kiev for å hilse på hver enkelt, og ta varmt imot landets bortkomne sønner. Han var en smilende seremonimester for et politisk gjennombrudd som skulle selges for alt det var verdt. Et helt sentralt valgløfte var gjennomført for Ukrainas ferske og unge president. Han hadde fått fangene hjem.

Kontrastene kunne ikke vært større til det som samtidig skjedde i Moskva. For da de rundt 35 fangene kom fra Ukraina til Russland så var president Vladimir Putin på et stevne med rytmisk sportsgymnastikk i Moskva. Han kunne tilsynelatende ikke bry seg mindre om helgas store nyhet i den slaviske verden.

Men det var bare tilsynelatende han ikke brydde seg. For i virkeligheten hadde Putin gjort et varp. Han hadde byttet til seg Vladimir Tsemakh, mannen som ble tatt til fange av ukrainske sikkerhetsstyrker i Øst-Ukraina i juli. Tsemakh er mannen som hadde kommandoen over en enhet av de prorussiske opprørsstyrkene i Øst-Ukraina. Han satt på det som etter alt å dømme var sensitiv informasjon, og var trolig delaktig i nedskytingen av passasjerflyet fra Malaysia Airlines som ble skutt ned over Øst-Ukraina i juli 2014, da alle de 298 om bord flighten fra Amsterdam til Kuala Lumpur ble drept. Det var den største katastrofen i krigen i Øst-Ukraina, som så langt har krevd mer enn 13 000 liv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer