Anmeldelse film «You Were Never Really Here»

Fanget av fortidas traumer

Mørkt og brutalt med stort kultpotensial.

YOU WERE NEVER REALLY HERE: Joaquin Phoenix som plaget leiemorder på jakt etter kidnappet jente i sexring. Premieredato 9/3. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Kombinasjonen kald hevner og myk frelser i en og samme person er oppskriften på en fascinerende filmkarakter – hvis den utføres med riktig psykologisk balanse, vel å merke. Joaquin Phoenix briljerer som antihelten Joe i Lynne Ramseys «You Were Never Really Here».

Filmen, som ble belønnet med priser for beste manus og mannlige skuespiller ved Cannes-festivalen i fjor, er blitt sammenlignet med Martin Scorseses «Taxi Driver» (1976). Den som fortsatt har et bilde av Robert De Niros gale sjåfør Travis på netthinnen, skal vite at Phoenix skrur typen flere omdreininger mot svart.

Tøff lyd

Historien er basert på boka til den amerikanske forfatteren Jonathan Ames, men filmen er så preget av skotske Lynne Ramseys fingeravtrykk at den føyer seg selvsagt inn blant hennes tidligere filmer, som «Morvern Callar» (2002) og «Vi må snakke om Kevin» (2011). Også disse har litterære opphav, men en umiskjennelig personlig signatur.

Ramseys filmer er røffe, intense og fylt av en dirrende energi. Både fotograferingen, musikken og særlig lyddesignen bidrar til atmosfæren. Her dundrer byens lyder – biltrafikk, tog, sirener – som et hardt og konstant bakteppe mot Joes plagete tilværelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer