Fanget av Miss World

Kathrine Sørland (22) fra Sola vil bli vakrest i verden. Finalen går i lutfattige Nigeria 7. desember. Misse-finalistene får ikke gå et skritt uten å be om lov.

STAVANGER (Dagbladet): - Oi, det er altså så fryktelig varmt her, minst 35 grader. Jeg prøver å være mest mulig i skyggen, forteller Kathrine Sørland til Dagbladet fra det hun kaller «bushen» i Nigeria.

Sola-jenta er ingen typisk Miss World-finalist. Hun har bein i nesa og klare meninger, hun står for en trøkk og lar seg ikke utnytte til fesjå.

- Jeg vil noe med dette. Folk her i Nigeria setter utrolig pris på at vi er her. Derfor tror jeg arrangementet er positivt for landet, sier Kathrine Sørland.

Hun deler rom med Miss Israel og er blitt venninne med Miss Palestina. Men sjøl vokter Kathrine seg vel for å uttrykke klare politiske meninger.

- Eh, hm, altså, vi har fått beskjed om å være nøytrale og ikke uttale oss om politikk. Jeg følger selvsagt med i Midtøsten-konflikten. Miss Israel er tilbakeholden og litt blyg. Når hun skal fortelle hvilket land hun representerer, er hun lavmælt og forsiktig, forteller Kathrine.

Nå har hun vært i Nigeria i snart ei uke og er full av inntrykk. Finalen går ikke før 7. desember. Jentene bruker tida til å filme, møte folk, reise rundt og forberede seg til showet.

INNESTENGT PÅ ROMMET: Programmet er spikret fra morgen til kveld. Vakter følger jentene hvor de går. De får ikke bevege seg et skritt uten å ha spurt om lov og ha følge.

- Vi må være på rommet når vi har fritid. Det er ikke engang lov til å gå ut i korridoren. Det går greit når du trives med romkameraten, Miss Israel, men ellers er det litt rart. Likevel har vi fått møte masse folk, sier Kathrine.

- Folk er galne her. Alle smiler og er glade, de vil ta på oss, klemme oss, de er utrolig positive, altså. Vi blir veldig godt behandlet.

Missene er delt inn i grupper på seks, Kathrine holder sammen med konkurrentene fra Vietnam, Japan, Israel, Sør-Korea og Peru.

Sola-jenta sa først nei til å reise til Nigeria i protest mot dødsdommen mot alenemoren Amina Lawal, som skulle steines til døde.

- Barbarisk. Jeg kan ikke delta i en missekåring i et sånt land, tordnet Kathrine, og håpet at trusselen om boikott skulle ha en ørliten innvirkning på myndighetene i Nigeria.

VIL MØTE DØDSDØMT: Kanskje hjalp det, i hvert fall ble dødsdommen omgjort, og nå er det Kathrines største ønske å få møte Amina. Hun fikk et barn utenfor ekteskap, derfor måtte hun dø, mente den lokale domstolen.

- Amina er tøff. Jeg vil fortelle henne om all støtten hun har over hele verden. Jeg er ikke sikker på om hun vet at vi er mange som vil kjempe for henne, sier Kathrine, som tror hun vil få møte den nigerianske moren under oppholdet.

Kathrine Sørland vil bli barnevernspedagog, men har nå tatt ett års fri fra studiene for å leve av sitt utseende.

- Jeg må smi mens jernet er varmt. Jeg vil reise rundt i verden, jobbe som modell, gjøre mine erfaringer og bli enda mer moden, sier hun.

MERKER JANTELOVEN: Stereotypien er at misser skal være dumme og deilige og fnise muntert mens de sier at de er veldig imot krig og misbruk av barn og sånt, ehe. Kathrine Sørland passer ikke til myten.

- Janteloven er sterk i Norge, det har jeg merket. Fordommene blomstrer. Men det er uskyldig. Jeg vil vise at en miss kan noe annet enn å smile, vinke og kysse. Folk får dømme meg ut fra hvem jeg er og hva jeg gjør, ikke ut fra nedfrosne holdninger, krever Kathrine.

Bookmakere holder henne som en av favorittene til Miss World-tittelen, som aldri før har havnet i Norge. Ingeborg Sørensen ble nummer to i 1972, Mona Grudt ble Miss Universe for ti år siden.

- IKKE KJEPPHØY: - Merker du at du er en sterk kandidat til krona?

- Jeg har i hvert fall fått mye oppmerksomhet, og er blitt intervjuet av CNN, Sky News og Reuters. Det er et godt tegn. Jeg vil vise hvem Kathrine er. Jeg er frampå, men vokter meg for å bli kjepphøy. Jeg tar initiativ, uten å være i front hele tida.

- Hvis du vinner, hvordan vil du bruke tittelen?

- Jeg vil fremme meg sjøl, mine holdninger og landet jeg kommer fra. Veldedighet blir en viktig oppgave. Verden er full av urett, det er behov for alle krefter som kan gjøre livet bedre for noen, sier Kathrine.

PENGEMENN STYRER: Hun har med seg ti kjoler til Afrika, beste antrekk skal også kåres. Finalekjolen er designet av Gunn Auglend Nedrebø, og Kathrine tror den har vinnersjanser.

Miss World er et show der pengemenn styrer. Kathrine kjenner ikke juryen, men har hørt at det skal være noen internasjonale kjendiser der.

- Tror du på en rettferdig vurdering, eller har noen gjort opp på kammerset?

- Så langt er inntrykket bra. Men jeg merker at noen jenter er veldig programmert for dette, særlig missene fra Sør-Amerika. De har visst gått på misseskoler og opptrer nesten som roboter uten sjel. Vi hører snakk om korrupsjon og slikt, men jeg håper alle er ærlige. Jeg har god samvittighet. Jeg er den jeg er, og verden går ikke under om jeg ikke når helt til topps.

Kathrine er blond og tror kanskje at det taler til hennes fordel. Fjorårets miss var mørk fra Nigeria, det er tid for skifte. Og i år deltar bare blondiner fra Russland og Finland foruten Kathrine.

- Det er et privilegium å få delta. Jeg mister ikke bakkekontakten og vil være den samme blide jenta etter finalen. Jeg er bare ei jente fra Sola og står for det jeg gjør, og gidder ikke bry meg med at noen mener missekåringer er noe tull, sier Kathrine Sørland.

VAKREST I VERDEN: Bookmakere holder Kathrine Sørland som en av favorittene til Miss World-tittelen. - Jeg har fått mye oppmerksomhet, det er et godt tegn, sier Kathrine. Dette bildet er tatt på Solastranda i Rogaland før hun reiste til Nigeria.