Fanget i Afghanistan

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AFGHANISTAN: I forrige uke ble det debatt om afghanske fanger etter et oppslag i Klassekampen. Debatten gjaldt afghanere tatt til fange av norske styrker – og deres skjebne i hendene på afghansk sikkerhetspoliti. I en Dagsnytt 18-sending henviste statssekretær Liv Monica Stubholt til den afghanske uavhengige menneskerettighetskommisjonen (AIHRC) og sa at den norske ambassaden og norske militære styrker tilstreber et tett samarbeid med denne for å holde seg orientert om fangenes skjebne. Hun understreklet også behovet for å se alle fangene til ISAF-styrkene under ett.

Jeg mener vi gjør klokt i å se fangebehandling i Afghanistan i et videre perspektiv. AIHRC er en regjeringsoppnevnt kommisjon med et uavhengig mandat. De har gang på gang stilt seg i spissen for kritikk både mot myndigheter, krigsherrer, Taliban og utenlandske styrker. Men kommisjonen er under press og sliter. De har for eksempel ikke adgang til amerikanskdrevne fengsler i Afghanistan. Da jeg snakket med Dr. Sima Samar, leder for AIHRC i Kabul i slutten av mars 07, fortalte hun at amerikanerne hele tiden stiller betingelser for at de skulle få besøke fangene. Det siste «tilbudet» i forhandlingene var at de ikke kunne få anledning til visitter uten overvåkning, fengslenes egne forhørere eller tolker måtte være til stede. For det andre skulle de ikke få tilgang til alle fanger, bare de afghanske. Og for det tredje krevde amerikanerne at før AIHRC offentliggjorde en eventuell rapport fra disse besøkene, skulle de konsultere regjeringen. Slike betingelser har ikke AIHRC kunnet eller villet godta. Dermed avslo de «tilbudet». Vi har jo ikke akkurat bedt om Guantanamo, var Samars syrlige kommentar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer