KOMMENTARER

Det store spillet

Fanget i dragens kjeft

Russland har i Vladimir Putins tid foretatt en geopolitisk glideflukt fra vest til øst. Og har havnet i dragens kjeft, skriver Morten Strand.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I det store geopolitiske spillet i vår tid - det mellom USA og Kina - så spiller Russland en nøkkelrolle. Ikke så mye på grunn av økonomien, som bare er på størrelse med Spanias. Litt på grunn av sin avdankede supermakts-status, med sitt atomvåpenarsenal og sin faste plass i FNs sikkerhetsråd. Men framfor alt på grunn av sin geografi. Russland er landet - og geografien - mellom Vesten og Kina. Hvor denne geografien lener seg har stor betydning for hvor det politiske tyngdepunktet i verden vil ligge. I president Vladimir Putins tid har Russlands geopolitiske orientering beveget seg fra Vesten mot Kina.

Det har vært en bevegelse drevet både av at Putin har blitt presset mot øst, og av at han aktivt har valgt retning selv. Men utgangspunktet etter kommunismens fall var krystallklart. I 1992 sa det gjenfødte Russlands første president, Boris Jeltsin, dette fra FNs talerstol:

- Våre prinsipper er klare og enkle; overordnet er demokrati, menneskerettigheter og frihet, rettslige og moralske standarder.

Altså, en understreking av den universelle karakteren som demokrati og menneskerettigheter har, og en klar vilje til å knytte seg til Vesten, politisk og ideologisk, og selvsagt økonomisk. Og Jeltsin fortsatte:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer