KrFs landsmøte:

Fanget i eget grep

KrF ser ut til å ha valgt feil allianse, og straffes for det. Nå smuldrer partiet mellom den nye ledelsens fingre som en tørr loff.

Uenige: KrFs påtroppende leder, Kjell Ingolf Ropstad. Her i samtale med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik under KrFs ekstraordinære landsmøte på Gardermoen i fjor.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Uenige: KrFs påtroppende leder, Kjell Ingolf Ropstad. Her i samtale med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik under KrFs ekstraordinære landsmøte på Gardermoen i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Selv ikke regjeringsdeltakelse og et tydelig retningsvalg har reddet KrF fra det som har vært deres historiske skjebne i norsk politikk: Langsom oppløsning. I velgernes øyne smuldrer partiets verdikonservative politiske prosjekt som en tørr loff. KrF er snart uten eierskap til saksfelt velgerne bryr seg om.

Smulene består nesten bare av en restriktiv linje mot bioteknologi. Alt annet er helt eller delvis tapt: Partnerskapsloven, likekjønnet ekteskap, abortpolitikken, reservasjonsretten og kristendomsfaget, for eksempel.

Krampetrekningene har ikke vært uten små seire, men har samtidig mobilisert de største demonstrasjonstogene siden motstanden mot Irak-krigen, og tente en gnist i opposisjonen.

Siden partiets forrige landsmøte, det ekstraordinære og spektakulære retningsvalget som fikk Knut Arild Hareide detronisert i 2018, har meningsmålingene vært elendige. Siste snitt på målingene viser 3,5 prosent. Et begredelig utgangspunkt for påtroppende partileder Kjell-Ingolf Ropstad. Formkurven står knapt til terningkast 2.

Det til tross for gjennomslag for lærernorm, mer bistand og fritidskort. For ikke å glemme den berømmelige økningen i barnetrygden, og den mindre berømmelige fredningen av kontantstøtten.

KrF på vippen er ikke uten politisk makt og gjennomslag, men mange er bekymret for at det store prosjektet har for smal appell. En venstredreining kunne vært en revitalisering av hele partiet. Ekteskapet med Fremskrittspartiet har skapt mindre entusiasme.

Foreløpig ser det ut som KrF har valgt feil, og straffes for det. Spenningsmomentet under helgas landsmøte blir hvor stort samhold den nye partiledelsen klarer å mane til. Faren for opprør framstår liten, men mangel på entusiasme i halve partiet kan være like dødelig for et parti i et valgår.

Under tirsdagens pressekonferanse understreket Ropstad at KrF vil stille til valg på det nåværende prosjektet og dets samarbeidspartnere i 2021. Ikke at han har noe valg. KrF er låst i eget grep. Den teoretiske muligheten til frigjøring finnes, men med hvilken troverdighet skal det gjøres?

Og ikke minst: Med hvilket mannskap? Uten håp for en sentrumsorientering av partiet kan Ropstad fort se at halve partiet forlater det synkende skipet. Helgas store oppgave blir å overbevise dem om å bli. Ett valg av gangen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 401768787


Varnish cache server