Fanget i nettet

Spenstig innblikk i chatternes parallelle liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kan man forestille seg at det flate chattespråket kan fungere litterært? Enda verre: Kan man uttrykke kjærlighet og lengsel gjennom et digitalt filter?

Når Harald Rosenløw Eeg lykkes i så forbløffende grad med akkurat det i sin nye roman «Stjernetrekker», skyldes det en språklig spenst som ikke akkurat kjennetegner den gjengse kommunikasjon på nettet. Og det skyldes kontrasten mellom den forenklede chattedialogen - «ka r d? 1 alien i rommet?» - og samtalene mellom mennesker i det virkelige livet («irl»=in real life). Forfatteren skriver dessuten med et trøkk som gjør at den stilistiske forskjellen verken blir oppstyltet eller maniert. Han makter å rive en leser med heller laber chatteinteresse med i noe som utvikler seg til en heseblesende kamp mot klokka.

Avvenning

Hovedperson i «Stjernetrekker» er Stella, eller «little stAre» som hun kaller seg i den parallelle nettvirkeligheten. Her treffer hun «justIN». De chatter og blir noe i nærheten av kjærester på Hackers' Underground, helt til hun plutselig og uforklarlig blir borte fra nettstedet. I den levde virkeligheten får Stella blackout og våkner opp på ukjent sted hvor ingen elektroniske signaler fungerer. Der gjenkjenner hun sin egen bestefar, blant flere andre skrekkfigurer, nerder og chattomane. Er hun sendt på avvenning eller deprogrammering? Skal hjernen hennes hakkes ytterligere i fillebiter, eller skal hun overleve og returnere til det fysiske livet? Høres det ut som en såpeopera for fjortiser?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer