Fanget i nettet

Spenstig innblikk i chatternes parallelle liv.

Kan man forestille seg at det flate chattespråket kan fungere litterært? Enda verre: Kan man uttrykke kjærlighet og lengsel gjennom et digitalt filter?

Når Harald Rosenløw Eeg lykkes i så forbløffende grad med akkurat det i sin nye roman «Stjernetrekker», skyldes det en språklig spenst som ikke akkurat kjennetegner den gjengse kommunikasjon på nettet. Og det skyldes kontrasten mellom den forenklede chattedialogen - «ka r d? 1 alien i rommet?» - og samtalene mellom mennesker i det virkelige livet («irl»=in real life). Forfatteren skriver dessuten med et trøkk som gjør at den stilistiske forskjellen verken blir oppstyltet eller maniert. Han makter å rive en leser med heller laber chatteinteresse med i noe som utvikler seg til en heseblesende kamp mot klokka.

Avvenning

Hovedperson i «Stjernetrekker» er Stella, eller «little stAre» som hun kaller seg i den parallelle nettvirkeligheten. Her treffer hun «justIN». De chatter og blir noe i nærheten av kjærester på Hackers' Underground, helt til hun plutselig og uforklarlig blir borte fra nettstedet. I den levde virkeligheten får Stella blackout og våkner opp på ukjent sted hvor ingen elektroniske signaler fungerer. Der gjenkjenner hun sin egen bestefar, blant flere andre skrekkfigurer, nerder og chattomane. Er hun sendt på avvenning eller deprogrammering? Skal hjernen hennes hakkes ytterligere i fillebiter, eller skal hun overleve og returnere til det fysiske livet? Høres det ut som en såpeopera for fjortiser?

Kikke inn

Vel, Harald Rosenløw Eegs sjette roman kan når som helst serveres som science fiction for ungdomsskoleelever. Og selvsagt gir den en interessant mulighet for foreldre og andre ikkechattere til å kikke inn i dette hemmelige rommet, uten sjenerende problematisering eller moralisering. Men først og fremst er dette en sugende tekst som har en egenverdi i kraft av sin kresne språkbruk.