Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fans og forskere

Fyldig jubileumsnummer fra ivrig fanklubb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: «Jeg har arvet nysgjerrigheten til John, optimismen fra Paul, det spirituelle fra George og livsgleden til Ringo,» skriver redaktør i Beatles-fanklubben Tore Waskaas. Anledningen er 25 års jubileet for opprettelsen av en egen norsk Beatles-fanklubb.

I den anledning kommer fanbladet Norwegian Woods ett hundrede utgivelse, det er en antologi med artikler som er skrevet opp gjennom åra.

Trivsel og glede

Bladet «Norwegian Wood» har vokst fra å være bladfille i svart/hvitt på 16 sider til å bli et fargerikt magasin. Det mangler ikke på temaer å utdype i en slik blekke. Men hvor stor verdi har den forskningen som utføres? Den er i beste fall vekslende. Innledningsvis skriver for eksempel president Marius H. Johannessen:

«Beatles har et positivt budskap. Når jeg hører Beatles\' musikk blir jeg glad og en følelse av trivsel brer seg i kroppen. Beatles er et speilbilde av en positiv tid.»

Han fortsetter med å etterlyse behovet for denne positivismen i dag, «en tro på at den vonde tiden faktisk kan ta slutt, hvis du virkelig vil det!»

Mange temaer

Dette er jo rørende entusiastisk, men det skal ikke rare tankekraften til for å gjennomskue naiviteten i et slikt utsagn. The Beatles\' musikk er full av kontraster, og rommer både lyse og mørke sider, både ukompliserte kjærlighetsviser og selvdestruktive trekk. Uten slike motsetninger hadde de neppe hatt den samme kraften og gyldigheten.

Men når festtalene er over, fins også mye interessant, dyptpløyende stoff i denne boka.

Også mye herlig unyttig kunnskap -   mat for nerder; for eksempel en sammenligning av Beatles\' singel og LP-versjoner (hvori opptatt stereo og mono), stoff om The Quarrymen, om Beatles\' første platekontrakt, intervjuer med folk som har vært knyttet til gruppa, et grundig portrett av Brian Epstein, en omtale av Beatles- samlekort, den interessante historien om Beatles og Imelda Marcos på Filippinene, en utforskning av Beatles\' forhold til barter (!), og så videre.

Artikkelen «Blodspor på det hvite albumet» tar for seg massemorderen Charles Mansons forhold til Beatles og omvendt -   en ekspedisjon inn i rockens mer svarte områder. «Rock og politikk i USA 1971-1972» er også en interessant artikkel -   med fokus på forholdet John Lennon/FBI. Drapet på Lennon er også sterkt skildret -   dessuten den absurde «Paul er død»-kampanjen i 1966.

Du skal være utrolig uinteressert i Beatles for ikke å finne noe interessant i denne boka. På den andre siden skal du være veldig interessert for å sluke alt. Det er uansett all grunn til å gratulere med jubileet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!