Fansen overnattet for billett - kronprinsparet inviterte på audiens

Kronprinsparet får mesterregissør David Lynch helt for seg selv.

|||«Kronprinsen og Kronprinsessen mottar regissør David Lynch i audiens 19.10.10»

Twittermeldingen til kronprinsparet ble lagt ut en time etter at intervjuet på Cinemateket i Oslo med regissørikonet David Lynch var over.

Timingen var kanskje ikke tilfeldig, i og med at mengder av fans måtte snu uten billett da de ble lagt ut for salg for en tid tilbake. I går tok mange sjansen på uavhentede billetter, men måtte snu i døra.

De ville nok gitt mye for å være i posisjon til å invitere ham med hjem.

Skuffet ikke
Amerikanske Lynch regnes som en av verdens mest markante regissører, så kronprinsparet har definitivt sikret seg en godbit. Det eksentriske filmgeniet skuffet ikke publikum i går.

MØTTE MESTEREN: Filmregissør Marius Holst på vei inn til møtet med Lynch. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
MØTTE MESTEREN: Filmregissør Marius Holst på vei inn til møtet med Lynch. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

Mild og snill, men med kompromissløse svar til en litt overrumplet intervjuer, trollbandt han salen med anekdoter fra hans utvikling fra kunstmaler til filmregissør — og hans unike karriere.

Vil lage tv-serie
Ikke uventet kom det spørsmål fra salen om Twin Peaks-skaperen kunne tenke seg å lage flere tv-serier.

— Akkurat nå har jeg ikke noen idé som passer til det. Men jeg elsker historier som fortsetter. Akkurat nå er jeg forelsket i «Mad Men», så det er virkelig noe jeg har lyst til å gjøre, sa Lynch.

Før noen spurte hva som grunnen til at han hadde nordmenn med både i Twin Peaks og filmen «Mulholland Drive».

— I love Norwegians! svarte han.

Komikk
Lynch elsker tydeligvis også å avslutte svar og resonnementer uventet tidlig. Noe som førte til en del komikk under intervjuet.

Regissøren la for eksempel ut på en lang fortelling om en liten notisbok som filmkollega Werner Hertzog skrev i mens han var på tur i Tyskland, en fortelling han konkluderte på følgende måte:

—Han skrev med kjempeliten skrift, og boka var helt full. Det var en nydelig bok.

Det ble helt stille i salen, før intervjueren sørget for puchline:

- Yeah.

Boom, du forelsker deg
Dagbladet møtte ham også i går, og fikk ham til å utdype litt hvordan han jobber med ideene sine.

MØTTE MESTERN: Filmskaper og filmkonsulent Thomas Robsam hørte også på intervjuet med Lynch. Både han og Holst holder Blue Velvet som sin favorittfilm fra Lynch. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
MØTTE MESTERN: Filmskaper og filmkonsulent Thomas Robsam hørte også på intervjuet med Lynch. Både han og Holst holder Blue Velvet som sin favorittfilm fra Lynch. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

—De kommer hele tiden. Noen bryr jeg meg ikke om og de forsvinner. Men en gang i blant, booom. Du forelsker deg. Og du skriver ned ideen, så du ikke glemmer den. Men ideen utgjør aldri hele filmen. Jeg pleier å kalle den et agn som tiltrekker seg andre ting — og så fortsetter prosessen til noe åpenbarer seg, sa Lynch til Dagbladet.

Les stort intervju med David Lynch i Dagbladet onsdag.

Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer