LES MISÉRABLES: Et drama om skam, frykt og fattigdom i Frankrike på 1800-tallet. Påkostet ny serie med Dominic West og Lily Colins, basert på Victor Hugos romanklassiker fra 1862 - kanskje aller mest kjent som musikal. Men i denne versjonen får du ikke høre de kjente sangene. Video: BBC StudiosVis... Vis mer

«Les Misérables»:

Fansen raser etter ny versjon av «Les Misérables»: - Hvor er sangene?

- Vårt slagord er «ingen synger», sier skaperen av «Les Misérables»-serien.

Søndag er det duket for premiere på den påkostede miniserie-versjonen av «Les Misérables» på NRK. På rollelista finne du blant annet Dominic West og Lily Colins.

Serien er basert på romanklassikeren med samme navn fra 1862, og har seinere blitt kjent som musikal. En musikal som er både elsket og hatet av mange.

Men i denne nyinnspillingen er det derimot ingen musikalversjon. Det ble bestemt allerede i skrivefasen for miniserien, ifølge skaperen Andrew Davies.

- Vårt slagord er «ingen synger». Det blir spennende å se hvordan musikalfansen reagerer. Jeg tror de vil bli overrasket over hvor mye av Victor Hugo sin originale historie som ikke kom med i musikalen, sier han i et intervju med The Guardian, og fortsetter:

- Det er så mye mer enn folk vet: som katt og mus-forholdet mellom Javert og Jean Valjean, og om Fantine og hennes tidligere liv - lykken hennes før sorgen. Vi ha gjort det skikkelig.

«Hvor er sangene?»

Det er imidlertid ikke alle som er fornøyde med at nyinnspillingen av «Les Misérables» er uten noen form for sang.

Etter å ha sett aller første episode, skal nemlig flere ha reagert med frasen «Hvor er sangene?», ifølge nettsida Radiotimes.

Enkelte steder i serien referer samtalene til en sang, i stedet for at skuespillerne synger. Da innrømmer flere seere på Twitter at de begynner å synge - selv om det ikke kommer noe musikk på skjermen.

- Er det andre som synger «Look Down» i hodet sitt?, skriver én bruker, mens en annen referer til «Dreamed a Dream»:

- Omg, jeg klarer ikke.. jeg har begynt å synge hver «Les Misérables» sang hver gang replikkene referer til en av sangene, skriver @Its_Me_G.

- Ikke gjør det, Fantine! Han vil bruke en sommer ved din side, han vil fylle dine dager med den evige tanke, han vil ta fra deg barndommen i raset, så vil han være borte når høsten kommer, skriver @iancsykes på Twitter.

- «Les Mis» uten noen form for musikk er bare en hel del depresjon med et snev av revolusjon, skriver @lois_J.

Fant en parallell i historien

Davies mener også å ha funnet en parallell i historien mellom 1800-tallets Frankrike og verden i 2018. Det overrasket ham.

LES MISÉRABLES: På søndag kan det norske folk se aller første episode av «Les Misérables» på NRK. Foto: BBC Studios
LES MISÉRABLES: På søndag kan det norske folk se aller første episode av «Les Misérables» på NRK. Foto: BBC Studios Vis mer

- Den store forskjellen på fattig og rik finnes fortsatt. Folk sitter på gatene i Frankrike, også her i Storbritannia, og du lurer på hvorfor ingen har lært.

- Vi hadde en veldig stor lansering med BBC i Piccadilly (stor gate i London, journ. anm.), og det pøsregnet, utenfor satt det tiggere uten noe som helst, mens vi gikk inn med våre fineste klær for å drikke sjampanje. Det er en stor ironi der, men jeg vet ikke hva som kan gjøres, erkjenner han.

Serien har tatt tre år å lage, og var headline i BBC Ones nyttårsprogram. Miniserien har seks episoder fordelt på en time hver. Første episode ble sendt søndag 30. desember, så Norge vil altså bare ligge ei uke bak.