Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fansens Skam-videoer kan være ulovlige

NRK P3: - Ingen vil få en regning i posten eller jurist på døra på grunn av videoene.

 RISIKERER BOT:  Skam-fansen risikerer bot for videosnutter de har klippet sammen fra Skam og publisert på nettet. Foto: NRK
RISIKERER BOT: Skam-fansen risikerer bot for videosnutter de har klippet sammen fra Skam og publisert på nettet. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NRK-serien SKAM har for lengst tatt landet med storm og mandag forrige uke var serien tilbake etter to ukers pause.

Serien er elsket av folk i alle aldre og i slutten av mars ble det bekreftet at det kommer enda en sesong av serien.

Ulovlig konkurranse Fansen er i ekstase og i skrivende stund har fan-gruppa på Facebook mer enn 33 000 medlemmer.

På denne Facebook-gruppa har fansen samlet sine favoritt øyeblikk og klippet dem sammen i videoer. Videoene er også delt på Youtube og Instagram. 

I starten av april ble det satt i gang en konkurranse for å kåre den beste videosnutten. Det var fansen selv som stod bak konkurransen, og NRK hadde ikke noe med dette å gjøre.

Men én ting glemte konkurransearrangørene å tenkte på. Det er NRK som eier rettighetene til Skam, og det er derfor ulovlig å laste opp slike klipp på sider som YouTube og Facebook.

«Det er NRK som eier rettighetene til SKAM. Derfor er det ulovlig å laste opp klipp, både på Youtube og Facebook - med mindre en har vært i kontakt med NRK, og har fått tillatelse til å låne klipp fra serien» skriver NRK P3 i en melding til en fan, som har postet meldinga på fan-gruppa.

- Ikke lov å bruke musikken I Åndsverkloven slås det fast at «den som skaper et åndsverk, har opphavsrett til verket». Med åndsverk menes blant annet film.

Men redaksjonssjef i P3, Håkon Moslet, kan berolige med at det ingen vil få regning i posten eller jurist på døra på grunn av videoene.

- Vi er glad for populariteten og dette er jo en del av den store Skam-bølgen som vi liker så godt. Vi syns det er helt greit at fansen lager disse korte filmene, men problemet er musikkbruken, sier Moslet og fortsetter:

- Rettigheter vi har gjennom NRKs avtaler med IFPI og Tono». Disse rettighetene gjelder ikke sosiale medier.

Høyskolelektor og medieviter, Cecilie Staude, har tidligere sagt at slike videoer kan gi gevinst for NRK når de går viralt på sosiale medier.

- Hvis du klarer å utløse et engasjement og får brukerne til å dele innhold, så kan det ha en viral effekt som når veldig mye bredere ut til folk enn det du klarer alene. Dette blir gjort uten at produsenten trenger å bruke en krone, har Staude uttalt til Dagbladet.

Hele Norges coronakart