Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fant Beethovens gamle noter på garasjesalg

Solgte dem for én million kroner.

 NOTER:  Et lignende noteark som dette ble funnet på et garasjesalg i Connecticut i USA. De har tilhørt Ludwig van Beethoven. Foto: NTB Scanpix
NOTER: Et lignende noteark som dette ble funnet på et garasjesalg i Connecticut i USA. De har tilhørt Ludwig van Beethoven. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Amerikaneren Brendan Ryan var på et garasjeutsalg i Greenwich i Connecticut i november, da han fant et gammelt gult noteark han umiddelbart dro kjensel på.

Det var nemlig et gammelt noteark fra selveste Ludwig van Beethoven. 

Kjente håndskriften - Når jeg så det visste jeg med en gang hva det var, for jeg kjente igjen håndskriften, sier han til lokalavisa Greenwich Time.

Ryan er musiker og stor fan av den verdenskjente komponisten Beethoven fra mange år tilbake. Dessuten jobber han på auksjonshuset «Butterscotch Auction Gallery» i New York. 

- Jeg har vært på mange garasjeutsalg og sett mange ting, men dette er det mest minnerike øyeblikket i min karriere, sier han til avisa. 

På notearket var det skrevet mer enn bare noter. Det var også tyske ord, instruksjoner og symboler, som har vært av stor interesse for musikkforskere. 

Papiret er datert til 1810 og ble brukt av Beethoven til idémyldring. 

- Veldig lykkelig Kvinnen som holdt garasjesalget var klar over at notearket var verdifullt, men ikke SÅ verdifullt. 

Ryans auksjonshus hjalp henne å selge notene til en tysk antikksamler til den nette sum av rundt én million kroner. 

- Hun er veldig lykkelig, sier Ryan til Greenwich Time.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media