Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fant erotisk kunst begravd i Pompeii

Maleriet er helt eksepsjonelt, mener lederen av Pompeiis arkeologiske park.

I byen Pompeii, som ble begravd av aske i år 79, har arkeologer har funnet et maleri med motiv fra legenden om Leda, dronning av Sparta, og svanen. Foto: Pa Photos / NTB Scanpix
I byen Pompeii, som ble begravd av aske i år 79, har arkeologer har funnet et maleri med motiv fra legenden om Leda, dronning av Sparta, og svanen. Foto: Pa Photos / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arkeologer har børstet fram et maleri fra et soverom i byen Pompeii, som viser et erotisk motiv fra den mytiske fortellingen om Leda og svanen.

Byen Pompeii ble begravd i aske da vulkanen Vesuv hadde utbrudd i år 79.

Massimo Osanna, leder av Pompeiis arkeologiske park, mener dette maleriet er eksepsjonelt, fordi det er malt slik at Leda ser på den som ser på bildet, skriver The Guardian.

- Leda ser på betrakteren med en sensualitet som er helt uttalt, sier Osanna til det italienske nyhetsbyrået Ansa.

Zevs i form av en svane

Maleriet viser Leda, som ifølge gresk mytologi var dronning av Sparta, mens svanen sitter i fanget hennes, og hun beskytter den med kappen sin.

Ifølge det britiske oppslagsverket Britannica forteller myten at den greske guden Zevs forførte Leda i form av en svane. I noen versjoner fortelles det at Zevs voldtok Leda i svaneform.

Ifølge myten ble hun gravid med ham, og barna ble klekket fra egg. Zevs ble far til Helena av Troja og tvillingen Pollux, mens Pollux tvillingbror Castor, var sønn av ektemannen hennes Tyndareus, som var kongen av Sparta.

Godt bevart

Myten om Leda og svanen har vært et yndet motiv for kunstnere i flere århundrer. Maleriet i Pompeii ble funnet fredag i forrige uke, og fargene er fortsatt svært godt bevart.

Vulkanutbruddet fra Vesuv i år 79 utslettet den italienske byen, men asken sørget for at bygningene ble godt bevart. Byen ble gravd ut på midten av 1800-tallet og har blitt et yndlingssted for arkeologer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!