Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fant et smutthull og tappet Spotify for millioner. Pengene rant inn

Spotify: - Vi arbeider med å redusere denne uakseptable aktiviteten.

SMUTTHULL: Musikk lastet opp i Bulgaria ble lagt til i spillelister og loopet i månedsvis, skriver Music Business Worldwide. Foto: NTB Scanpix
SMUTTHULL: Musikk lastet opp i Bulgaria ble lagt til i spillelister og loopet i månedsvis, skriver Music Business Worldwide. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Musikkbransjenettstedet Music Business Worldwide har fått tilgang til konfidensielle dokumenter fra kilder i platebransjen som beskriver en storstilt, men tilsynelatende «lovlig» svindeloperasjon i Bulgaria.

Spotify kan i fjor ha utbetalt så mye som én million dollar, rundt 8 millioner kroner, i rettighetsvederlag til en «ukjent person eller gruppering» som har brukt spillelister til å manipulere svakhetene i utbetalingssystemet til strømmegiganten.

Brukte 1200 abonnenter

Rettighetsbelagt musikk, sporet tilbake til Bulgaria, ble lastet opp, og i det brukerstyrte systemet til Spotify ble det registrert rundt 500 sanger. Brorparten av disse sangene var på rett over 30 sekunder, og var lagt til i minst to spillelister.

Angivelig rant pengene inn idet 1200 betalende Spotify-abonnenter strømmet spillelistene kontinuerlig hele døgnet. Det anslås at disse brukerne er generert av svindleren, som dermed hadde abonnementsutgifter på rundt 12 000 dollar, nesten 100 000 kroner, alene.

Varte i fire måneder

Regnskapet var imidlertid grønt, ifølge utregningen til World Music Worldwide. 30 sekunder med lytting er den magiske grensen strømmetjenesten bruker til å registrere én avspilling, og dermed utløses en vederlagsutbetaling på rundt 0,03 øre.

Strømmes 500 sanger på 30 sekunder døgnet rundt i en måned tilsvarer det 72 millioner avspillinger. Det skal ha gitt «artisten» 288 000 dollar i måneden, rundt 2.2 mill. kroner.

Spillelistesvindelen skal ha pågått i fire måneder gjennom våren og sommeren 2017, før operasjonen ble avslørt og stanset i september, skriver nettstedet.

- Investerer tungt

Kommunikasjonsrådgiver for Spotify Norden, Fredrik Westin, sier i en kommentar til Dagbladet at de tar strømmemanipulering svært seriøst.

- Spotify arbeider med å redusere denne uakseptable aktiviteten som går utover legitime skapere, rettighetshavere og brukere, forklarer han.

- Vi har flere overvåkningssystemer på plass. De måler totalkonsumet for å oppdage, undersøke og håndtere ulovlig aktivitet. Vi investerer tungt i disse prosessene, og forbedrer hele tida metodene vi har for å oppdage dette, fortsetter Westin i e-posten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!