Fant ferdig bokmanus på pc-en halvannet år etter Jon Bings død

Blir gitt ut i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forfatter, samfunnsdebattant og jusprofessor Jon Bing døde 69 år gammel januar 2014. I fjor høst fant venner og kolleger uventet et manus på pc-en hjemme i huset på Kampen i Oslo.

- Det viste seg å være et helt ferdig manus, forteller venn og kollega i advokatfirmaet Bing Hodneland, Jon Wessel-Aas.

Fiks ferdig bok Jon Bing har gitt ut en rekke bøker, både romaner, barnebøker, sakprosa og faglitteratur. Han ble regnet som en foregangsmann innenfor internasjonal rettsinformatikk. Hans navn, tanker og bøker er høyt verdsatt ved universiteter verden over.

- Derfor var det overraskende å finne et manus ingen kjente til, sier Wessel-Aas og legger til.

- Ingen i kretsen rundt ham visste han han hadde en bok, fiks ferdig, før han døde - ikke en gang kona hans. Manuset trengte verken oppdatering eller sluttføring.

Bing-konferansen Det var under dokumentet «Småplukk» på pc-en hans kolleger fant manuset «Fremtidens fortid», som blir gitt ut i dag i forbindelse med Bing-konferansen. Manuset beskriver hvordan historien har påvirket oss og teknologien vi omgir oss med og hva som er forløperen til dagens diskusjoner om kunstig intelligens og robotisering av juridiske oppgaver.

- Jon drar linjene helt fra de sumeriske lovforskriftene i kileskrift 2000 år før Kristus via utviklingen av opphavsrett og personvern i det 20. århundre mot science fiction og betydningen av kunnskap i internettalderen, sier Wessel-Aas.

- Bing skriver morsomt og levende om opphavsrett og personvern. Han har en frodig penn og mange anekdoter - boka er en slags oppsummering av mange av hans temaer gjennom et langt liv, sier Wessel-Aas.

Hever blikket - Jon Bing var så god til å heve blikket. «Fremtidens fortid» er en bok som mange bør lese, ikke minst politikere. Vi lever i en fragmentert tid, Bing skriver om å se det store bildet, sier Wessel-Aas.

I dag arrangeres den andre Bing-konferansen, i år er den lagt til Gyldendal, som gir ut boka.

- Hit kommer en rekke foredragsholdere hvor professor Jon Bings minne hedres med fokus på hans kjerneområder: juss, mennesker og teknologi, sier Wessel-Aas.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer