Fant filmtalent (19) på gartneri i Irak

Nå håper regissøren at 19-åringen får komme til Norge.

(Dagbladet): Årets første norske filmpremiere finner sted på filmfestivalen i Tromsø 15. januar. «Før snøen faller» er historien om en 16 år gammel gutt fra det kurdiske Nord-Irak som aldri har vært utenfor sin lille landsby, men som reiser ut i verden på jakt etter sin bortkomne søster og får sitt verdensbilde kraftig utvidet i møtet med steder som Istanbul, Berlin og Oslo.

Funnet på gartneri Over i kan du for første gang se traileren til filmen, som er tatt opp over en toårsperiode på location i landene handlingen utspiller seg. Hovedrolleinnehaveren, 19 år gamle Taher Abdullah Taher, hadde i likhet med sin rollefigur aldri vært utenfor de kurdiske områdene i Irak før han fikk rollen.

Han ble funnet helt tilfeldig, i grensebyen Zakho, på et gartneri der han jobbet med å selge blomster.

- Vi hadde lett etter den rette skuespilleren i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland i to år. Vi hadde kontakter i Finland og England som sendte oss tips med bilder og videoer. Til slutt reiste vi til grenseområdet mellom Tyrkia og Irak og skulle møte sju-åtte kandidater i nærheten av et drivhus. Taher Abdullah Taher sto bare og så på av nysgjerrighet, men blikket mitt gikk hele tiden til ham. Til slutt måtte jeg bare takke de andre høflig for at de hadde møtt opp, forteller regissør Hisham Zaman.

- Vi gjorde en liten audition med ham, og oppdaget at han var veldig tilstede og hadde et uskyldig vesen som kunne representere landsbygutten i filmen. Vi var ute etter noe autentisk, og Taher løftet hele ideen om hovedpersonen betraktelig, sier Zaman engasjert.

Brytemester 19-åringen viste seg dessuten å være en fysisk hardhaus - faktisk irakisk mester i bryting i sin aldersklasse. Det kom godt med i krevende scener som den vi ser i traileren, der rollefiguren pakkes inn i plast og smugles over grensa i en oljetank.

- Han gikk gjennom ild og vann for oss, sier regissøren.

Nå jobbes det med å klarere visum for den unge skuespilleren, slik at han - sammen med den 16 år gamle kurdiske jenta som spiller den andre hovedrollen - kan komme til Tromsø for den store premieren.

- Det vil være trist å stå på den scenen uten dem. De bærer filmen på sine skuldre og fortjener anerkjennelsen, sier Zaman, som selv har bakgrunn fra Kurdistan.

Roadmovie Zaman, som har gått filmskolen på Lillehammer, vakte internasjonal oppsikt med den Amanda-belønnede kortfilmen «Bawke» i 2005 og åpnet filmfestivalen i Tromsø også i 2007, da med novellefilmen «Vinterland».

Også tidligere har Hisham Zaman hentet fram talenter blant kurdiske amatørskuespillere. Raouf Saraj fra «Vinterland» fikk Amanda for sin innsats.

«Før snøen faller», sin første langfilm, har han skrevet sammen med sin tidligere rådgiver på Askim videregående skole, Kjell Ola Dahl, i dag kjent som en av landets bestselgende krimforfattere.

- Det starter med scenene på grensa mellom Irak og Tyrkia og utvikler seg til å bli en utradisjonell roadmovie, der vi følger gutten på hans jakt etter søsteren, som har fulgt kjærligheten - noe gutten, som familiens overhode, har vanskelig med å forstå. Men underveis stilles han overfor mange vanskelige valg som får konsekvenser for ham senere, han lærer om livet og finner selv kjærligheten. Det gjør misjonen hans enda mer kompleks, sier regissøren.

LANGFILMDEBUTANT: Men regissør Hisham Zaman har tidligere gjort seg bemerket med kortfilm og novellefilm. «Før snøen faller» har han skrevet sammen med forfatteren Kjell Ola Dahl (bak). FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / DAGBLADET
LANGFILMDEBUTANT: Men regissør Hisham Zaman har tidligere gjort seg bemerket med kortfilm og novellefilm. «Før snøen faller» har han skrevet sammen med forfatteren Kjell Ola Dahl (bak). FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / DAGBLADET Vis mer