Fant flere ukjente Beatles-låter

Politiet slo i dag til mot en internasjonal piratliga som hadde 500 Beatles-kassetter som ble stjålet i 1969. - Dette materialet er uvurderlig, sier direktør Adrian Strain i plateorganisasjonen IFPI til Dagbladet.no.

Kassettene inneholder låter fra albumet «Get Back» som skulle gis ut i 1969, men plata ble stoppet. Noen av låtene, blant annet tittelsporet, kom seinere med på «Let It Be», som ble gitt ut året etter.

Resten av låtene har bare vært ute på piratmarkedet.

Fem pågrepet

Piratversjoner av de ukjente låtene har dukket opp både i Europa og USA. I tillegg til alle låtene, er også samtaler mellom bandmedlemmene i musikkstudioet tatt opp på båndene.

- Vi har etterforsket denne saken i lang tid, og i dag slo politiet i England og Nederland til mot en internasjonal piratring. Tre engelskmenn og to nederlendere er pågrepet, sier kommunikasjonsdirektør Adrian Strain i International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) i England til Dagbladet.no.

To av mennene ble arrestert i Vest-London, mens tre ble pågrepet i en by i nærheten av Amsterdam.

- Da etterforskerne slo til, fant de 500 kassetter. Piratene brukte dem for å lage flere kopier. Kvaliteten på kassettene er svært god, siden de ble tatt rett fra platestudioet. Dette er en uvurderlig del vår musikkarv, sier Strain til Dagbladet.no.

Alvorlig kriminalitet

Sjefsetterforsker Paul Johnston hos politiet i London er svært godt fornøyd med hvordan aksjonen ble koordinert.

- Dette er et godt eksempel på hvordan et internasjonalt samarbeid mellom både politiet og private selskaper kan bekjempe slik kriminalitet.

Også plateselskapet EMI jubler over dagens aksjon.

- Piratkopiering av musikk er alvorlig kriminalitet. EMI støtter alle forsøk på å beskytte eiendommen til artistene og produsentene våre, sier vise-styreformann David Munns i EMI.

GENI-ERKLÆRTE: George Harrison, John Lennon, Paul McCartney og Ringo Starr er fotografert utenfor Buckingham Palace. Nå er det funnet ukjente Beatles-låter.