Fant i skuffen: Sjakkbrikke til elleve millioner

Familien ante ikke at det var en av de legendariske Lewis-sjakkbrikkene, trolig laget i Trondheim på 1100-tallet.

UNIK: Denne ble kjøpt for fem pund i 1964. Nå kan familien få elleve millioner kroner for den. Foto: Tristan Fewings/Sotheby's / AP / NTB scanpix
UNIK: Denne ble kjøpt for fem pund i 1964. Nå kan familien få elleve millioner kroner for den. Foto: Tristan Fewings/Sotheby's / AP / NTB scanpixVis mer

Det er en av de store kulturskattene fra middelalderen: De såkalte Lewis-sjakkbrikkene, som ble funnet på den skotske øya Lewis i 1831.

Men fem av brikkene manglet. Nå har en av dem dukket opp, etter å ha ligget i en skuff siden den ble kjøpt av en skotsk antikvitetshandler i 1964. Han kjøpte den for fem pund, uten å vite noe om hva han faktisk kjøpte, ifølge BBC.

Nå kan sjakkbrikken være verdt rundt en million pund, ifølge auksjonshuset Sotheby's, som skal auksjonere den bort. Det tilsvarer rundt elleve millioner norske kroner.

MISTET ØYE: Brikken som ble funnet er merket av tidens tann. Foto: Tristan Fewings/Sotheby's / AP / NTB scanpix
MISTET ØYE: Brikken som ble funnet er merket av tidens tann. Foto: Tristan Fewings/Sotheby's / AP / NTB scanpix Vis mer

Lewis-brikkene er et av de største trekkplastrene på British Museum i London og National Museum of Scotland in Edinburgh. De 93 sjakkbrikkene ble funnet i en sanddyne for snart 200 år siden.

- Fra Trondheim

Og de har en spesiell betydning for nordmenn. Sjakkbrikkene ble trolig laget i Trondheim i tidsperioden 1150 til 1200, ifølge British Museum:

«På denne tida var øya der sjakkbrikkene ble funnet en del av Norge, og ikke Skottland. Det virker sannsynlig at de ble begravd for å oppbevare dem på vei til Irland, hvor de trolig skulle selges».

Sjakkbrikken som nå er blitt funnet er 8,8 centimeter høy og laget av hvalrosstann. Den er formet som en mann med hjelm, skjold og sverd, og ville vært et tårn i et moderne sjakkspill.

Familien fra Edinburgh som eier sjakkbrikken ønsker å være anonyme. Men i en pressemelding har et av barnebarna fortalt at bestefaren trolig ikke visste at han hadde kjøpt en viktig historisk gjenstand.

OVERRASKENDE: Da en Jesus-statue fra 1800-tallet skulle restaureres, ble en hemmelig beskjed funnet inne i rumpa på statuen. Video: Da Vinci Restauro Vis mer

Lå i en skuff

Bestefaren skrev i notatene sine at han hadde kjøpt en «antikk kriger-sjakkbrikke av hvalrosstann». Da han døde, arvet datteren den.

- I mange år lå den i en skuff i hjemmet hennes, der den hadde blitt pakket forsiktig i en liten pose. Av og til tok hun den opp og beundret hvor unik den var, skriver barnebarnet.

DE ANDRE BRIKKENE.: Dette er noen av brikkene som er utstilt på British Museum. Foto: Alex Lentati/Evening Standard/REX / NTB scanpix
DE ANDRE BRIKKENE.: Dette er noen av brikkene som er utstilt på British Museum. Foto: Alex Lentati/Evening Standard/REX / NTB scanpix Vis mer

Da familien tok brikken til auksjonshuset for å få den vurdert, fikk kunstekspert Alexander Kader et sjokk, forteller han til BBC.

- De brakte med seg sjakkbrikken for å få den undersøkt. Det skjer hver dag. Vi har gratis evalueringer. Vi blir tilkalt og aner ikke hva vi får se. Vanligvis er det ikke verdt mye, sier Kader.

I det samme han så sjakkbrikken, skal han ha utbrutt «Det er en av Lewis-brikkene!» og familien skal ha blitt svært overrasket.

- Den er litt slitt. Den har mistet venstre øye. Men den slags værbitt, slitt kriger-utseende gjør den enda mer sjarmerende, sier Kader.

Lewis-sjakkbrikkene var også en viktig inspirasjon for en viktig scene i filmen «Harry Potter og de vises stein» fra 2001.

Rettelse: Dagbladet skrev i en tidligere versjon av denne saken at brikken trolig ville vært en bonde i et moderne sjakkspill. Det riktige er at den er et tårn.