«The 15:17 to Paris»

Fant ingen skuespillere til terroristdrama - valgte å bruke de ekte heltene

Clint Eastwood om sitt helt spesielle regigrep.

TRAILER: Clint Eastwoods nye film basert på en sann historie, har premiere i morgen. Video: Warner Bros. Pictures Vis mer

Filmen «The 15:17 to Paris», som hadde premiere fredag, er en amerikansk biografisk film regissert av Clint Eastwood. Mange av rollene i filmen, inkludert hovedrollene, spilles av personene selv som var med på den dramatsike hendelsen. Skuespillerne Judy Greer og Jenna Fischer er også med.

- Det vanskeligste for en profesjonell skuespiller er å spille seg selv. De fleste skuespillerne gjemmer seg bak roller og vet ikke hvem de egentlig er, sier Clint Eastwood til New York Times.

En sann historie

Skuespilleren vet hva han snakker om etter mer enn 50 år foran og bak kameraet. I forbindelse med lanseringen av filmen, forteller Eastwood i flere amerikanske medier om hvordan han fant fram til hvem som skulle spille hovedrollene i filmen.

Den er basert på en sann hendelse som fant sted på et tog mellom Amsterdam og Paris 21. august 2015.

Tre amerikanske passasjerer avverget det som kunne blitt et blodbad i togkupeen, da de overmannet en bevæpnet terrorist, en 26 år gammel marokkaner som hadde vært under oppsikt av det franske overvåkingspolitiet.

- Gjemmer seg bak roller

Clint Eastwood har laget flere filmer baster på virkelige hendelser, men denne gangen fant han ikke skuespillere som kunne spille de tre heltene.

Da den unge Eastwood startet karrieren tidlig på 60-tallet, grublet han ofte over hvordan han skulle framstå.

- Jeg stilte meg selv mange spørsmål: Hvordan skulle jeg framstå? Hvordan skulle jeg posere? Hva ville «den ekte meg» gjøre i denne situasjonen? De fleste skuespillerne gjemmer seg bak roller og vet ikke hvem de egentlig er, sier han.

- Spurte Eastwood på fleip

REGI: Clint Eastwood er 87 år, men holder koken. Foto: NTB scanpix
REGI: Clint Eastwood er 87 år, men holder koken. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det var slik han gradvis innså at de tre vennene - Spencer Stone, Alek Skarlatos og Anthony Sadler, to av dem soldater - kunne spille seg selv. Og de skulle ikke få noen som helt skuespilleropplæring, heller.

- Eastwood ville ikke gjøre det «mer hollywoodsk», sier Stone.

De tre møtte Eastwood Hero Awards i 2016. De jobbet da med boka om hendelsen på toget, og spurte litt på fleip om han ikke skal lage film om dette også. Eastwood hadde laget filmene «American Sniper» og «Miracle on the Hudson», om flykampen som nødlandet på Hudson-elva, begge basert på faktiske hendelser.

- Send meg boka. Du kan aldri vite, var svaret Eastwood ga de tre.

- Jeg har en gal idé.

Og slik ble det. Clinter'n likte boka, historien om vennskapet mellom de tre og den dramatiske hendelsen på toget. De tre unge mennene foreslo at skuespillerne Chris Hemsworth, Zac Efron og Michael B. Jordan skulle spille dem.

HELTENE: Spencer Stone, Alek Skarlatos og Anthony Sadler. Foto: NTB scanpix
HELTENE: Spencer Stone, Alek Skarlatos og Anthony Sadler. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det var da Eastwood stoppet opp og sa til produsenten:

- Jeg har en gal idé. Kanskje disse gutta skal spille seg selv. De er virkelig karismatiske. Terningen var kastet, helvete heller. Hva kan ikke de tre gjøre for meg foran kamera?

Fikk skuddskade

Det som kunne blitt et blodbad, ble stoppet av de tre amerikanske vennene. Den ene av dem fikk en skuddskade, mens den andre fikk knivskade i basketaket.

Den 26-åringe marokkaneren hadde en Kalasjnikov-rifle, en pistol og en kniv.

Soldatene hørte mannen ta ladegrep inne på toalettet og gikk til aksjon da han kom ut. Tre personer ble skadd, deriblant den franske skuespilleren Jean-Hugues Anglade (60), kjent fra kultfilmen «Betty Blue - 37,2 °C om morgenen».

TRE HELTER OG EN REGISSØR: Alek Skarlatos (f.v.), Spencer Stone og Anthony Sadler var de tre amerikanerne som stoppet en terrorist på toget mellom Amsterdam og Paris for to år siden. Her med regissør Clint Eastwood. Foto: NTB Scanpix
TRE HELTER OG EN REGISSØR: Alek Skarlatos (f.v.), Spencer Stone og Anthony Sadler var de tre amerikanerne som stoppet en terrorist på toget mellom Amsterdam og Paris for to år siden. Her med regissør Clint Eastwood. Foto: NTB Scanpix Vis mer