Fant Jokke-skatt

Da Carl-Erik Tandberg (41) nylig ryddet på loftet, fant han tre kassetter med låtmateriale av den avdøde rockehelten Joachim Nielsen. Nå vil han dele det med Jokke-fans.

-  Det var faktisk jeg som først ga ham kallenavnet Jokke. Det var ment som hevn for at han kalte meg Kakkle. Men det virket jo som han likte navnet, for han er jo blitt kalt Jokke siden, sier Carl-Erik Tandberg.

Tandberg møtte Jokke på Oppsal ungdomsskole. De to gutta hadde en felles interesse for rock og rampestreker, så det var bare snakk om tid før de startet sitt første band.

-  Jeg husker at vi kjøpte en Hägstrøm-gitar, som vi prøvde å gjøre om til en Stratocaster på sløyden. Vi klarte faktisk å få lyd i den, men gitaren var jo selvfølgelig helt ødelagt, ler Tanberg.

Hjemme på gutterommet øvde gutta iherdig med bandet sitt. Noen ganger fikk de også lov til å øve i kjelleren på Nationaltheatret, hvor moren til Jokke jobbet.

-  Vi var helt på nybegynnerstadiet, så det låt særdeles primitivt. Men til gjengjeld var det alltid høyt. Engang spilte vi så høyt at Leif Juster kom ned i kjelleren og ba oss om å dempe oss.

Selv om bandet aldri vokste seg ut av gutterommet, manglet det ikke på kreativitet og spilleglede. Guttene festet ivrig det egenproduserte materialet på teip, med sin egen firesporsspiller. Låttitler som «Forseint igjen» minner mye om den Jokke vi kjenner fra Jokke & Valentinerne og Jokke med Tourettes.

Da Tandberg nylig ryddet på loftet, fant han en boks med gamle kassetter fra den tida.

-  Fordi Jokke etter hvert har fått en så stor betydning i norsk rock, ville det vært galt av meg å sitte på disse teipene. Mitt ønske er at noen skal gi dette ut på plate, slik at vi kan dele denne kulturskatten med alle Jokke-fans, avslutter Carl-Erik Tandberg.

JOKKE PÅ TEIP: Carl-Erik Tandberg viser fram gamle kassetter med han og Jokkes første band. På teipene er det ikke vanskelig å høre at det er Joachim «Jokke» Nielsen som synger.
DØDE: Joachim «Jokke» Nielsen døde i 2000.