Fant Ole Bulls ukjente bror

Knud Geelmuyden Bull (1811- 1889) ble i Central Criminal Court i London i desember 1845 dømt «til transport for en periode på 14 år». I denne sammenheng betyr det forvisning til Australia. Og selv om straffen var på 14 år, fikk fangene aldri forlate kontinentet etterpå.

Hans medsammensvorne Peter Schmidt, også han norsk, ble idømt samme straff. Men hvorfor?

- I rettsdokumentene står det at han forfalsket deler av en 100-dalerseddel, altså en norsk spesidaler. Jeg tror nok at Peter Schmidt var motoren, mens Knud Bull var instrumentet. Omfanget av forfalskningen skremte nok vettet av dem her hjemme, for Bull og Schmidt hadde papir nok til å trykke 2000 sedler, som tilsvarte en femtedel av det norske statsbudsjettet rundt 1845, forklarer Ragnar Kvam jr. (57).

Oppdaget maleri

Kvam og hans kone Sidsel Wold var i Hobart på Tasmania, hvor han lette etter stoff til sin bok om polarhelten Hjalmar Johansen. I et bortgjemt museum oppdaget kona et maleri, signert Knud Bull. Hun fant ut at det dreide seg om en norsk straffange, og etter noen undersøkelser oppdaget de at Knud faktisk var broren til fiolinisten og kulturpersonen Ole Bull.

- Jeg hadde ikke tid til å gjøre noe mer da, for jeg skulle skrive ferdig boka om Hjalmar Johansen. Men jeg hadde Knud Bull litt i bakhodet, og skrev et synopsis til forlaget, hvor jeg avslørte i siste linje hvem denne straffangen og kunstmaleren var.

J.C. Dahl-elev

- For Bull var også en talentfull maler?

- Han hadde i hvert fall sterke evner i den retningen. Han fikk hospitere hos den store J.C. Dahl, men han var der bare sju- åtte måneder.

- Hvordan reagerte familien i Bergen på at det gikk så galt med ham?

- Vi vet at Ole tok det tungt, det har medlemmer av familien fortalt meg. Men han tilga Knud seinere, i et brev han skrev til broren Edvard. Både familien Bull og morens familie, Geelmuyden, hørte til Bergens fineste. Og saken ble jo kjent i Bergen, både via den norske skipperen som besøkte Knud Bull mens han satt fengslet i London, og via The Times, som hadde et langt referat fra rettssaken.

- Hvordan gikk det med Knud Bull etter at han ble løslatt?

- Han livnærte seg som maler, mest med landskapsbilder, men også med portretter. Han hører ikke til de aller største i australsk kunst, men han er en av dem som betydde noe i forrige århundre. Han giftet seg i 1852 med en kvinne som også var tidligere straffange, og de fikk fem barn, sier Kvam, som har møtt flere av Knud Bulls etterkommere.

Men da etterspørselen etter maleriene avtok, tydde Knud Bull til gamle synder. Han ble tatt for å forfalske sjekker i Sydney.

- Han hadde ikke lært. Da han plutselig befant seg i en situasjon hvor han ble presset, prøvde han seg på en enkel løsning. Men han ble frifunnet for svindelforsøket, sier Kvam.