Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fant plutselig en tapt Martin Luther King Jr.-tale

Snakker om borgerrettighetsbevegelsen i USA og apartheidregimet i Sør-Afrika.

FREDSPRISVINNER: Martin Luther King Jr. da han holdt sin fredpristale i Oslo 10. desember 1964. Nå er det funnet et opptak av en tale han holdt like før han mottok denne prisen. Foto: AP Photo
FREDSPRISVINNER: Martin Luther King Jr. da han holdt sin fredpristale i Oslo 10. desember 1964. Nå er det funnet et opptak av en tale han holdt like før han mottok denne prisen. Foto: AP Photo Vis mer

(Dagbladet): «I have a dream» regnes som en av de mest berømte talene i historien. Ordene som ble levert av den amerikanske presten og borgerrettighetsforkjemperen, Martin Luther King Jr., trekkes ofte frem som noe av den sterkeste retorikken levert foran et publikum.

Talen som ble holdt 28. august 1963, ble sett som et vendepunkt for den amerikanske borgerrettsbevegelsen på 1960-tallet.

King fikk året etter Nobels fredspris for sitt arbeid for svartes rettigheter i USA. Baptistpastoren fra Atlanta i sørstaten Georgia ble da den yngste fredsprisvinner noensinne.

Fant ny tale Nå er en ny tale av legenden, som man tidligere har trodd var tapt for ettertida, blitt funnet. Talen ble holdt i London bare få dager før fredprisutdelingen i Oslo.

Den nyfunnede talen, som ble holdt 7. desember i 1964, gir ny innsikt i Kings syn på arbeidet til borgerrettighetsbevegelsen i USA, men også på apartheidregimet i Sør-Afrika, skriver nettsida mashable.com.

Talen kom til rette etter at Pacifica Radio Archives oppdaget et opptak som ble gjort av deres Europa-korrespondent.

Brian DeShazor, sjef for Pacifica Radio Archives, fortalte Democracy Now! at han gjorde oppdagelsen mens han gikk gjennom gamle esker med tidligere innspillinger.

- En realistisk posisjon I det gamle lydklippet hører man King snakke til publikum om de utfordringene som fortsatt gjenstår i kampen for å bekjempe etnisk ulikhet.

- Det er et spørsmål om vi gjør noen reell framgang i kampen for å gjøre raserettferdighet en realitet i USA. Og når jeg prøver å svare på det spørsmålet, prøver jeg å unngå en unødig pessimisme, på den ene siden; på den annen side, jeg søker å unngå en overflatisk optimistisk, sier King i talen.

Han forteller videre at han mener det er gjort flere viktige framskritt i løpet av de siste åra, men at det fortsatt er mye å gjøre og mange utfordringer å møte.

- Det er denne realistiske posisjonen at jeg ønsker å bruke som grunnlag for vår tenkning sammen i kveld om problemene i USA, sier han.

Han forteller om den store urett som hadde blitt gjort mot svarte i USA, men avslutter med å ta opp det positive arbeidet med Civil Rights Act fra 1964, en lov som en gang for alle forbød segregeringen i Sørstatene.

King kalte selv sin kamp «ikkevold som en aggressiv kraft». King skal ha vært det soleklare førstevalget til å få Nobels fredspris i 1964.

King ble drept i et attentat den 4. april 1968 i Memphis, Tennessee, bare 39 år gammel.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media