Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fant sin himmelske freds plass på Romsdalskysten

Stuart Franklin (55) byttet ut tanks med forblåst natur.

BERGTATT: Utfordringene i den vakre naturen i Romsdal, bergtar Stuart Franklin. Foto: Erik Hattrem / Dagbladet
BERGTATT: Utfordringene i den vakre naturen i Romsdal, bergtar Stuart Franklin. Foto: Erik Hattrem / Dagbladet Vis mer

MOLDE (Dagbladet):
Han ble historisk med sitt bilde fra Den himmelske freds plass. Nå har den verdensberømte fotografen Stuart Franklin fått nok av krig og konflikter. Tanks byttet ut med forblåst natur i Romsdal.

Franklin har vært ullverdig medlem av det legendariske fotobyrået Magnum siden 1989. Samme år vant han World Press Photo Award for med bildet av den kinesiske demonstranten som stoppet kolonnen med T59-tanks. Et bilde som nå er brent inn i historien.

Falt for naturen Franklin har beveget seg bort fra jobben som nyhetsfotograf og valgt naturen som sitt arbeidsområde. Det har ført til en rekke prestisjeoppdrag fra blant annet National Geographic Magazine.

Nå har han falt pladask for naturen på Romsdalskysten.

- Jeg har fotografert på Otrøya utenfor Molde i snart to år. For å kunne jobbe der i lengre perioder, har jeg kjøpt med en koselig liten hytte, forteller han til Dagbladet.

VINNERBILDET: Med dette bildet fra masskaren på Den himmelske freds plass i 1989, ble Stuart Franklin over natten et stort navn innen nyhetsfotografi. Han vant også World Press Photo Award med dette blinkskuddet. FOTO: Stuart Franklin/Magnum
VINNERBILDET: Med dette bildet fra masskaren på Den himmelske freds plass i 1989, ble Stuart Franklin over natten et stort navn innen nyhetsfotografi. Han vant også World Press Photo Award med dette blinkskuddet. FOTO: Stuart Franklin/Magnum Vis mer

Franklin skal være ferdig med bildene fra Otrøya i Midsund kommune til sommeren neste år. Da åpner han en utstilling ved kunstmuseet i Ålesund.

- De 45 beste bildene fra disse åra på øya blir med i utstillingen, sier han.

Franklin hevder han ble forelsket i Møre og Romsdal etter et besøk i Kristiansund for noen år siden.

Spennende - Det er alltid interessant å utforske forholdet mellom mennesket og naturen. Selv mener jeg det er veldig spennende å finne ut mer om hva vi mennesker finner interessant med landskapet som omgir oss, sier han om motivasjonen bak bildene han nå eksponerer i Norge.

Franklin har fotografert landskap over hele verden og mener Romsdalskysten er en større utfordring å lage vakre bilder av, enn han trodde på forhånd.

FILMENS FORTREFFELIGHET: Stuart Franklin knipser ikke drøssevis med bilder og kontrollerer resultatet på en liten skjerm. - Jeg fotograferer mye med mellomformat og store formater som 4x5" (tommer) og 8x10". Med de store kontrastene i lyset i området, må jeg utnytte filmens enorme dynamiske omfang. Derfor må jeg smile, når du fotograferer med med Hasselblad og film. Du er sikkert den eneste avisfotografen igjen som gjør slik, sier han smilende til Dagbladet. Foto: Erik Hattrem/Dagbladet
FILMENS FORTREFFELIGHET: Stuart Franklin knipser ikke drøssevis med bilder og kontrollerer resultatet på en liten skjerm. - Jeg fotograferer mye med mellomformat og store formater som 4x5" (tommer) og 8x10". Med de store kontrastene i lyset i området, må jeg utnytte filmens enorme dynamiske omfang. Derfor må jeg smile, når du fotograferer med med Hasselblad og film. Du er sikkert den eneste avisfotografen igjen som gjør slik, sier han smilende til Dagbladet. Foto: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer

- Jeg må bruke svært lang tid. Rett og slett tvinge meg selv til å se, og oppdage de scenene jeg vil fange på filmruten. Det er veldig store kontraster i lysforholdene, noe som igjen krever at jeg utnytter filmens dynamiske egenskaper. Været skifter hyppig og det er mye mørke i store deler av året, forteller han og legger til at han er glad han er en tålmodig person.

Livet ut Franklin har fortsatt fødebyen London som sin hjemmeadresse, men hytta på Romsdalskysten skal ikke selges når prosjektet i havgapet er avsluttet.

- Det er ingen andre land jeg har fått et så godt forhold til som Norge. Jeg skal fortsette å fotografere verden rundt, men hytta på Midsund skal jeg eie og besøke livet ut. Fotoapparatene og filmrullene blir også med, avslutter han til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media