«Farmen»-Irene fikk hjelp av Tore Strømøy:

Fant sin ukjente mor

Irene Halle (39), kjent fra «Farmen», fant sin biologiske mor etter hjelp fra NRK-profil Tore Strømøy. - En følelse av å være forelsket, sier hun.

REISER TIL SØR-KOREA: Irene Halle fra Stjørdal fant nylig sin biologiske mor, og i august reiser hun på besøk i Sør-Korea. Foto: Ole Martin Wold
REISER TIL SØR-KOREA: Irene Halle fra Stjørdal fant nylig sin biologiske mor, og i august reiser hun på besøk i Sør-Korea. Foto: Ole Martin Wold Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Da har jeg bestilt livets reise!

Slik begynner Irene Halle (39) innlegget hun delte på Facebook 31. mai.

39-åringen fra Stjørdal ble kjent for det norske folk da hun dro 100 år tilbake i tid på Farmen i 2018.

Året før realitydeltakelsen hadde hun imidlertid startet på en mye viktigere, og mer personlig reise.

- Redd for å såre

Halle har vært klar over at hun har vært adoptert hele livet, og at hun opprinnelig kommer fra Sør-Korea.

Hun har likevel ikke gjort noe framstøt for å finne sine biologiske foreldre.

I NORGE: Her har Irene Halle kommet til Norge fra Sør-Korea, 22 måneder gammel, sammen med foreldrene Toril og Jan Arve Halle. Foto: Privat
I NORGE: Her har Irene Halle kommet til Norge fra Sør-Korea, 22 måneder gammel, sammen med foreldrene Toril og Jan Arve Halle. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har selvfølgelig tenkt på det, og som barn ble jeg også ofte stilt spørsmålet: «Vil du ikke finne mora di, da?», men da svarte jeg alltid nei. Det handlet vel egentlig mest om at jeg var redd for å såre adoptivforeldrene mine, erkjenner Halle overfor Dagbladet.

Etter hvert som hun ble eldre, og fikk datteren Ronja Emilie (21), vokste også behovet for å vite hvor hun kom fra.

- Alt forsterket seg veldig da jeg ble mor selv. Jeg begynte å stille meg selv flere spørsmål. Hvordan er det egentlig å gi fra seg et barn? Ville jeg ønsket at mitt barn skulle oppsøkt meg? Man vet jo ikke hva som faktisk har skjedd, og foreldre som har valgt å adoptere bort har jo skrevet fra seg retten til å søke etter barnet i ettertid, forteller 39-åringen.

- Jeg landet vel på at dersom jeg hadde gitt fra meg et barn, ville jeg håpet på at det barnet skulle ønske å finne meg, legger hun til.

«Tore på sporet»

To uforutsette møter med NRK-profil Tore Strømøy i 2017 skulle gjøre tanker om til handling.

Halles latter gjaller gjennom telefonen når hun tenker tilbake på den første episoden.

MØTTE STRØMØY: Irene Halle møtte NRK-journalist og programleder Tore Strømøy tilfeldig ved to anledninger. Foto: Ole Martin Wold
MØTTE STRØMØY: Irene Halle møtte NRK-journalist og programleder Tore Strømøy tilfeldig ved to anledninger. Foto: Ole Martin Wold Vis mer

- Jeg sto og stakk hull på ballonger etter en kampanje vi hadde hatt i butikken jeg jobbet. Plutselig kommer Strømøy forbi og utbrøt: «Du må jo ikke sprenge ballongene! Gi dem til noen barn i stedet». Jeg svarte vel noe sånt som at jeg hadde det for travelt til det, før han hastet videre, sier Halle.

Kollegaen hennes hadde oppfattet at hun snakket med selveste «Tore på sporet», og sa at Halle burde løpe etter og høre om han ikke kunne hjelpe med å finne foreldrene hennes.

- Det skulle tatt seg ut - jeg var jo på jobb, sier 39-åringen og ler litt til.

Gikk med på å hjelpe

Uka etter møtte hun Strømøy igjen, for tilfeldighetene skulle ha det til at de deltok på samme sommerfest.

- Da jeg var blitt ganske «godt i kakken», gikk jeg bort og introduserte meg som «ballongdama på City Lade». Han husket meg, overraskende nok, og vi kom i prat, sier hun.

STRØMØYA: Tore har navn etter hjemplassen på Frøya, Strømøya. Her ligger familiegården han vokste opp på, skolen han gikk på, og han har fortsatt et hus han besøker så ofte han kan. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD Vis mer

De snakket mye den kvelden, og Strømøy gikk med på å hjelpe henne.

Etter kort tid hadde den erfarne journalisten og programlederen funnet navnet på Halles mor.

Strømøy klarte dog ikke å opprette kontakt med henne, og Halle la derfor det hele litt på is. Stjørdalingen fikk dessuten mer enn nok å henge fingrene i da hun entret «Farmen»-gården Gjedtjernet i Grue kommune.

PÅ «FARMEN»: Irene Halle var en av 14 deltakere som deltok i «Farmen» i 2018. Foto: Espen Solli / TV 2
PÅ «FARMEN»: Irene Halle var en av 14 deltakere som deltok i «Farmen» i 2018. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

Da covid-19 og nedstengninger preget landet i 2020, sørget det for at Halle fikk ekstra tid til å tenke. Hun ba Strømøy prøve å få kontakt med mora igjen, men også denne gangen prøvde han uten hell.

- Vi hadde jo funnet henne, men kontaktpersonen jeg hadde snakket med ved barnehjemmet begynte å slå seg litt vrang overfor meg. Derfor anbefalte jeg Irene å ta kontakt selv, forklarer Tore Strømøy til Dagbladet.

- Forelsket

Planen var egentlig at Halles sak skulle være en del av en «Tore på sporet»-sesong, men siden de ikke fikk kontakt med mora innen sesongen skulle gå på TV, ble det ikke slik, forklarer NRK-profilen.

Én måned etter at Halle hadde tatt over dialogen med kontaktpersonen selv, fikk hun beskjeden hun hadde ventet på: De hadde klart å få kontakt med mora hennes.

- Det var så spesielt. Jeg gikk rundt med en følelse av å være forelsket. Det er den eneste lykkefølelsen jeg kan sammenlikne det med, forklarer Halle.

Siden november 2021 har Halle og mora hatt kontakt daglig. Hun har fått vite at hennes sørkoreanske navn var Hyojoo, at hun har to yngre søstre og at adopsjonen var et resultat av et turbulent forhold mellom hennes da unge foreldre. Og, kanskje viktigst av alt: At mora har hatt et ønske om å finne henne.

«FARMEN KJENDIS»: Innspillingen av «Farmen kjendis» 2023 er i gang, og vi har tatt en prat med flere av deltakerne. Reporter: Thea Hope. Video: Anna Celine Hanisch Vis mer

Har vært «på vakt»

39-åringen innrømmer at hun i tillegg til å være i ekstase, også har vært «på vakt».

- Jeg hadde ikke noe DNA-bevis på at dette var moren min, og jeg har jo hørt diverse skrekkhistorier. Blant annet om alkoholiserte foreldre som bare har vært ute etter å få tilsendt penger, forteller Halle.

Ifølge 39-åringen selv har penger aldri vært noe tema i løpet av det drøye halvåret de har hatt dialog. Halle føler seg helt sikker på at det virkelig er mora hun snakker med.

- Jeg har ikke tatt noen DNA-test, men jeg føler heller ikke at jeg trenger det for å være sikker. Alt bare stemmer. Jeg ser det så godt - både i utseendet og av detaljer som har kommet fram mens vi har snakket sammen, forklarer Halle.

DELTE PÅ FACEBOOK: Halle delte nyheten med venner og kjente på Facebook 31. mai. Foto: Skjermdump
DELTE PÅ FACEBOOK: Halle delte nyheten med venner og kjente på Facebook 31. mai. Foto: Skjermdump Vis mer

«Livets reise»

Nå som reiserestriksjonene fra pandemien gradvis har sluppet taket, har hun besluttet å legge ut på «livets reise». I august reiser Halle til Sør-Korea for å besøke sin biologiske familie.

Nå jobber hun iherdig med å lære seg språk og kultur.

- Jeg leser meg opp på hvordan jeg skal te meg for å ikke framstå som en helt uhøvla person fra Vesten. Jeg har også tapetsert en hel vegg hjemme med lapper for å lære meg språket, i tillegg til å se alt av sørkoreanske serier som ligger tilgjengelig, forteller Halle.

- Skal du ha med deg noen?

- Jeg reiser alene den første gangen. Jeg tror det er best, for jeg vet jo ikke hvordan jeg selv kommer til å reagere. Så får heller datteren min Ronja være med på runde to, sier hun.

PÅ BESØK: Irene Halle skal møte mora Yoon-Kyung Lee for første gang i august. Foto: Privat
PÅ BESØK: Irene Halle skal møte mora Yoon-Kyung Lee for første gang i august. Foto: Privat Vis mer

Halle forteller at hun har fått god støtte fra sin nærmeste familie i Norge og under Facebook-innlegget strømmer det også inn lykkønskninger fra alle kanter.

Får støtte av Strømøy

NRK-profil Tore Strømøy skulle gjerne fulgt Halles reise videre og blitt med til Sør-Korea.

- Men i og med at NRK ikke bestilte noen ny sesong av «Tore på sporet», må hun reise uten meg, sier han.

Strømøy lover likevel å være tilgjengelig dersom noe uforutsett skulle oppstå.

- Jeg er kjempeglad for at hun får møte familien sin, og jeg kommer til å sitte og ha litt vondt i magen på vegne av henne når reisen foregår, men jeg er her og kan gi råd hvis hun skulle trenge det, sier han.

Han forklarer at hans rolle på slike reiser er å være en utenforstående tredjepart - en som kan stille de vanskelige spørsmålene og være en form for «lynavleder» for misforståelser og uoverensstemmelser.

- Det som er bra i Halles tilfelle, er at hun er såpass voksen, og at de har hatt så mye kontakt før hun reiser. De fleste spørsmålene er allerede besvart, så jeg tror dette kommer til å gå bra, sier Strømøy.

Halle er åpen om at hun er spent på hva hun møter.

- Mange lurer på om jeg er redd, men jeg er ikke redd for noen ting. Jeg er spent, selvfølgelig - noe annet ville vært rart. Mest av alt, så føles det kjempegodt, og jeg gleder meg, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer