Fant tegning verdt 450 millioner

En tegning kjøpt for 270 kroner kan ende opp som rekordsalg under en auksjon i London.

SJOKKSUM: Denne tegningen av renessansekunstneren Albrecht Dürer ble solgt for 270 kroner i 2016. Nå kan det bli solgt for 448 millioner kroner under en auksjon i London. Foto: Agnews
SJOKKSUM: Denne tegningen av renessansekunstneren Albrecht Dürer ble solgt for 270 kroner i 2016. Nå kan det bli solgt for 448 millioner kroner under en auksjon i London. Foto: Agnews Vis mer
Publisert

En mann fra delstaten Massachusetts i USA kjøpte en tegning for 30 dollar i 2016, i forbindelse med rydding av et hus.

Det tilsvarer omtrent 270 norske kroner.

Det viste seg derimot at tegningen var et ukjent verk av renessansemaler Albrecht Dürer, skriver The Art Newspaper. Kunstneren levde fra 1471 til 1528, og verket skal ha blitt tegnet omkring 1503, ifølge galleriet Agnews Gallery.

Verket har fått navnet «Jomfruen og barnet med en blomst på en gressete benk».

Rekordsum

Nå kan tegningen bli solgt for rekordsum. Den kan selges for 50 millioner dollar under en auksjon i London, skriver The Art Newspaper.

Det tilsvarer hele 448 millioner kroner.

Agnews Gallery i London utstiller verket og ønsker nå kjøpere til det. Clifford Schorer fra Agnews forteller til The Art Newspaper at det var et utrolig øyeblikk da han så tegningen.

- Det var enten den største forfalskningen jeg noensinne har sett, eller et mesterverk, sier Schorer.

Schorer tror nå at bildet kan slå rekorden for et kunstverk på papir. Den foreløpig rekorden tilhører en tegning fra kunstneren Raphael som ble solgt for 48 millioner dollar i 2009.

Trodde tegningen var kopi

Tegningen skal tidligere ha vært eid av den amerikanske arkitekten Jean-Paul Carlhian, som døde i 2012. Den hadde Albrecht Dürers initialer, men Carlhians døtre trodde det dreide seg om en kopi, skriver den danske avisa Politiken.

Tegningen er laget på et papir med Dürers eget vannmerke, og monogrammet er skrevet med samme blekk som tegningen.

Mannen som kjøpte bildet for 30 dollar kan nå vente seg en stor sum for tegningen. Han har valgt å forbli anonym.

KUKUNST: Mandag ble dette «pikk»-monumentet reist i Tøyenparken i Oslo. Monumentet er en del av Norsk Skulpturtriennale som åpner i Tøyenparken på lørdag. Video: Kjetil Stoveland Vis mer

Da vinci-tegning solgt

Bildet er ikke det eneste som har potensial for å bli solgt for en enorm sum. I juni skrev Dagbladet om en tegning fra den verdenskjente kunstneren Leonardo da Vinci ble auksjonert bort i London.

En liten tegning av et bjørnehode som Da vinci tegnet ble solgt for hele 106 millioner kroner, skrev Artnet.

Tegningen skal ha vært over 500 år gammel, og målte bare 7x7 centimeter, skrev BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer