Fant tilbake til gleden

- Lenge følte jeg ingen glede ved å skrive. Slik forklarer Karl Ove Knausgård (35) de seks åra det tok ham å skrive oppfølgeren til «Ute av verden».

Han er like høy som sist han ga ut bok. Litt lengre på håret. Og han ser elegant ut i dressjakka som står i stil til Oktober forlags luftige, nyoppussede kjøkken.

- Jeg ville absolutt ikke skrive en lik bok som den forrige. Jeg ville skrive meg ut av den gamle boka, forteller han.

Det har tatt seks år å skrive «En tid for alt», romanen som kommer ut i oktober. I begynnelsen dreide den seg bare om hovedpersonen fra «Ute av verden», Henrik Vankel («Jeg har skrevet veldig mange sider om Henrik Vankel») _ men Karl Ove var ikke fornøyd.

- Jeg visste at det fantes en stor glede ved å skrive. Men lenge følte jeg ingen glede, sier han.

Ekstase

Så dukket englene opp. Karl Ove begynte å skrive en essayistisk avhandling, som han kaller det, om nettopp engler.

- Hva skjedde?

- Jeg vet ikke, det var bare noe besettende som skjedde meg.

- Du fant tilbake til skrivegleden?

- Ja, så voldsomt. Det var en slags ekstase og jeg kunne skrive opptil 20 sider om dagen.

Det er mye for en mann som har brukt seks år på å skrive 500 sider.

- Jeg håper at leserne kan merke denne lysten og gleden.

Selve boka er imidlertid lite lystig. Ifølge forfatteren er teksten både dyster og vill. Ellers vil han ikke si så mye om den ennå, annet enn at den ikke er så filosofisk.

- Noe jeg har lært siden forrige gang er at det er bedre å fortelle og gestalte enn å resonnere eller filosofere. Det er en helt annen kraft i fortellingen. Det har jeg blitt mye mer bevisst på.

Han tygger litt på det.

- Men det er ikke i perfeksjonen det ligger. Jeg er inne i øsedrivet nå.

Likevel er denne boka strammere enn den forrige _ med rundt 500 sider.

Bibeltro

Karl Ove har i «En tid for alt» tatt utgangspunkt i at alt i Bibelen er sant, og han bruker også karakterer derfra. Blant annet skal leserne finne Kain og Abel i et 1800-talls vestlandslanskap. Så ja, han har brukt mye tid på Bibelen.

- Jeg er interessert i det menneskelige som finnes i Bibelen. Det guddommelige er det mest fremmede for menneskene. Så jeg forsøker å se menneskene gjennom det.

- Litt høytsvevende med andre ord?

- Neida, det er veldig jordnært, smiler Karl Ove.

Uventet

Jordnær, ja, oppmerksomheten han fikk i 1998 var alt annet enn dét. «En litterær sensasjon», «et oppsiktsvekkende debutarbeid» og «90-åras generasjonsroman». Hva gjorde det med debutanten på 29?

- Det var veldig uventet å få så mye oppmerksomhet. Det influerte skrivinga mi i kanskje ett år, der jeg tenkte litt for mye på å prestere.

- Var du stressa over ikke å komme med noe nytt?

- Nei, ikke stressa. Men det er skjørt å skulle holde på med noe i fem år uten å vite om det faktisk blir noe av. Men det er bare dette jeg vil.

Da Karl Ove satte inn høygiret i sommer, gikk skrivinga av «En tid for alt» ganske raskt. Slik opplevde han også forrige skriveprosess, da han, som han sier, hadde skrevet i mange år uten å treffe.

- Jeg hadde en historie som mangla noe. Jeg hadde jobba lenge, så kom hovedhistorien med Henrik Vankel. Da skrev jeg veldig fort.

- Og nå har du truffet igjen?

- Jeg har truffet for mitt vedkommende.

<B>ETTERLENGTET BOK:</B> Karl Ove Knausgård gir ut «En tid for alt» i oktober. Geir Gulliksen, Oktobers skjønnlitterære gudfar, sier at boka «innfrir alle forventninger» og er «rystende bra litteratur».