Fant tittelen til boka på herretoalettet

Tor Åge Bringsværd slår et slag for håpet, hukommelsen og kjærligheten.

LEKEN OG LETTBENT: Tor Åge Bringsværds nyeste roman er en leken fabel der dyr og mennesker må samarbeide mot ondskapen. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.
LEKEN OG LETTBENT: Tor Åge Bringsværds nyeste roman er en leken fabel der dyr og mennesker må samarbeide mot ondskapen. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.Vis mer

ANMELDELSE: Tittelen på Tor Åge Bringsværds nye roman, «Slipp håndtaket når du vrir», stammer visstnok fra dodøra på herretoalettet i Gyldendalhuset.

Også døra til Bringsværds fiksjonsunivers kan være vrien å åpne. Men er man villig til å hive forventningene om en realistisk og kjent virkelighet over bord, blir årets roman en morsom opplevelse.

Metamorfose Leseren kastes fra første øyeblikk inn i en skrudd verden, der Jeremias er fortelleren. Hans forunderlige historie har to tidsnivåer: En nåtidsfortelling der Jeremias er en mismodig stut med personlighetsforstyrrelse, og en fortidsfortelling der han reiser rundt sammen med vennene Hildur og Jensen - en snakkende hund.

Skjønt reiser og reiser. De tre vennene er utpekt av Den gode navnløse til å bekjempe Fiendens ødeleggelser. De slukes av de sorte hullene han sprer om seg med, og slynges inn i ulike, skremmende virkeligheter. Hvert sted møter de underlige skikkelser, får merkelige historier, leter etter hverandre og finner hverandre igjen.

Fant tittelen til boka på herretoalettet

Vennene er stut, katt, egghode, hund eller menneske, alt ettersom hvilken virkelighet de kommer til. I én av virkelighetsversjonene er dyrene sjefer og menneskene mat eller kosemennesker (i motsetning til kosedyr). I en annen befinner jorden seg i år 5512 og alt er søppeløyer og hav, og i en tredje er menneskene brukt opp og dyr må «humaniseres» for å oppfylle Fiendens syke ideer.

Moralsk fabel Boka kaller Jeremias? fortelling for «en moralsk fabel forkledd som en pikaresk roman.» Det passer bra. Det pikareske ligger i den litt komiske og uvitende hovedpersonen som må greie seg gjennom så mangt. Det humoristiske og satiriske som knyttes til pikareske romaner, er også med.

Som i fabelen og eventyret er kampen mellom det gode og onde sentralt, og det moralske elementet er også hele tiden humoristisk til stede: Ved å snu om på virkeligheten kommenterer Bringsværd hvordan vi behandler dyr, hvordan innvandrere møtes, farene ved religiøs dyrkelse osv. Parallellene er åpenbare, men ikke uten relevans.

Lettbent Skjemaet med tre venner som kjemper for det gode, som møter farer, hindringer og hjelpere, er ikke nytt. Derimot er Bringsværds fantaseringer noe for seg selv og reflekterer forfatterens mange kunnskaper og årelange nysgjerrighet på mytestoff, religion og begreper som «universet» og «virkeligheten.»

«Slipp håndtaket når du vrir» er en leken fortelling som understreker viktigheten av å av å huske, håpe og elske. Eller som det heter i romanen, «av alt slikt som limer verden sammen.»