Fant ukjent «Kon-Tiki»-versjon i New York

Den Oscar-vinnende filmen vises for første gang i Norge.

VISES FOR FØRSTE GANG:  I 1951 vant «Kon-Tiki» Oscar i kategorien beste dokumentarfilm. Nå vises samme versjon som ble vist til Oscar-akademiet på 50-tallet i Norge. Foto: Kon-Tiki Museet
VISES FOR FØRSTE GANG: I 1951 vant «Kon-Tiki» Oscar i kategorien beste dokumentarfilm. Nå vises samme versjon som ble vist til Oscar-akademiet på 50-tallet i Norge. Foto: Kon-Tiki MuseetVis mer

(Dagbladet): I 1951 vant Thor Heyerdahls ekspedisjons-film «Kon-Tiki» Oscar i kategorien for beste dokumentarfilm, og ble med det Norges første vinner av den forgylte statuetten.

Nå - 63 år etter - skal denne Oscar-versjonen vises for første gang i Norge. Det skriver Nasjonalbiblioteket i en pressemelding.

- Gledelig - Det er denne versjonen av filmen som ble vist for Oscar-akademiet, og som lå til grunn for at den ble tildelt Oscar for beste dokumentarfilm i 1951. Det er svært gledelig at vi nå for første gang kan vise den for et norsk kinopublikum, sier Bent Bang-Hansen, forskningsbibliotekar i Nasjonalbiblioteket.

I 2012 ble også fiksjons-filmen «Kon-Tiki» nominert til Oscar. Det i kategorien beste fremmedspråkelige film, men nådde ikke opp til statuetten.

Den eldre, prisvinnende filmen får sin første offentlige visning i Norge lørdag den 4. oktober, og det skjer i forbindelse med Heyerdahls 100-årsjubileum. Siden skal den vises på Kon-Tiki-museet.

Ukjent versjon Ifølge pressemeldinga er det Nasjonalbiblioteket som har sporet opp filmen og restaurert den sammen med The Academy Archive i Los Angeles. Nasjonalbiblioteket satt bare på én engelskspråklig kopi, som var veldig slitt.

De antok at det var den engelskspråklige som ble tildelt Oscar, og bestemte seg derfor for å finne filmens negativer.

FILMPLAKAT:  Her er filmplakaten til den Oscar-vinnende filmen.
FILMPLAKAT: Her er filmplakaten til den Oscar-vinnende filmen. Vis mer

De ble til sluttet funnet på Museum of Modern art (MoMA) i New York.

- Det var med stor forundring vi oppdaget at dette var en versjon vi ikke hadde sett tidligere, sier Bang-Hansen.

- Dette var ikke den engelske versjon med introduksjon av Richard Dimbleby fra BBC, men en amerikansk versjon fra 1951 med introduksjon av skuespilleren Ben Grauer, en tidligere barnestjerne kjent fra filmer av D.W. Griffith, fortsetter han.

FIKSJONSFILM:  I 2012 ble fiksjonsfilmen om Kon-Tiki-ekspedisjonen Oscar-nominert, men nådde ikke opp. Foto: Filmweb
FIKSJONSFILM: I 2012 ble fiksjonsfilmen om Kon-Tiki-ekspedisjonen Oscar-nominert, men nådde ikke opp. Foto: Filmweb Vis mer