Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fant uoppdaget attraksjon i egen familie

«Norsk attraksjon»-Linda dykker i familiehistorien.

(Dagbladet): Linda Eide var i akutt mangel på spaltestoff. Det nærmet seg deadline og i ren desperasjon grep hun telefonen og tastet nummeret til morens fasttelefon på Voss. Kunne mora, bare kalt Mottro, kanskje dele noen tanker om sitt forhold til Elvis?

- Da hun begynte å snakke, gikk det på en måte opp for meg at hun hadde hatt et liv før meg. Det er jo innlysende, men som barn er det ikke alltid man klarer å ta det inn over seg. Jeg pleide å tenke at livet hennes måtte ha startet med meg. Men der og da gikk det opp for meg at jeg nærmest representerte en slags slutt, sier Linda Eide, for mange best kjent fra NRK-programmet «Norsk attraksjon».

- Dønn ærlig Etter det første telefonintervjuet med mora i 2002, begynte hun å gå mer systematisk til verks. Hun slår riktignok fremdeles hyppigst på tråden når det nærmer seg deadline. «Sei meg, var det vanleg med straumsjokk før?». «Når såg du din fyste svenske?». «Fanst det homoar før?», har hun spurt.

UNDER OVERFLATEN: - Hvorfor er det slik at ting som var helt normalt i gamledager føles helt unormalt i våre dager? undrer Lina Eide. I neste uke lanseres boka «Oppdrag Mottro. Jakta på gamle dager», som tar utgangspunkt i telefonintervju med Eides mor. Foto: Thomas Skaug
UNDER OVERFLATEN: - Hvorfor er det slik at ting som var helt normalt i gamledager føles helt unormalt i våre dager? undrer Lina Eide. I neste uke lanseres boka «Oppdrag Mottro. Jakta på gamle dager», som tar utgangspunkt i telefonintervju med Eides mor. Foto: Thomas Skaug Vis mer

Telefonsamtalene har, ispedd Linda Eides egne betraktninger og bilder fra familiealbumet, blitt til boka «Oppdrag Mottro. Jakta på gamle dager», som lanseres i neste uke.

- Jeg har tatt for meg de elementene jeg føler sier noe om hva som har forandret seg og hvorfor det har forandret seg. Hvorfor er det slik at ting som var helt normalt i gamle dager føles helt unormalt i våre dager? Mottro har ikke noe behov for å komme på trykk, men hun har sagt ja til å hjelpe meg. Og så har hun den fantastiske egenskapen at hun alltid er dønn ærlig, forklarer Eide.

BADENYMFE: Linda Eide dykker i bassenget på Rømskog Spa og resort. Foto:Thomas Skaug/Dagbladet
BADENYMFE: Linda Eide dykker i bassenget på Rømskog Spa og resort. Foto:Thomas Skaug/Dagbladet Vis mer

- Hva overrasket deg mest i arbeidet med boka?

- Jeg ble overrasket over den oppdriften og utferdstrangen Mottro hadde. Som 19-åring ville hun dra til sjøs, og det er veldig uvanlig på Voss. Vi vet jo knapt hva til sjøs er. Jeg beundrer henne, og fordi hun ikke har fortalt så mye var det interessant for meg å finne ut at hun har levd et ti ganger mer spennende liv enn meg.

Døde i farens armer Gjennom arbeidet med boka ble Eide også oppmerksom på ukjente sider ved sin egen familiehistorie.

FAMILIEBILDE: — Det var kanskje bare ett bilde fra hver tilstelning. Men det holdt jo det, sier Linda Eide, her fotografert på Mottros fang sammen med brødrene Geir og Terje. 
Foto: Privat
FAMILIEBILDE: — Det var kanskje bare ett bilde fra hver tilstelning. Men det holdt jo det, sier Linda Eide, her fotografert på Mottros fang sammen med brødrene Geir og Terje. Foto: Privat Vis mer

I tretti år var hun overbevist om at moras lillesøster, «Vetla Brita» som hun ble kalt, døde etter å ha satt en nøtt i halsen. Først gjennom samtalene med mora kom det fram at Brita var seks år gammel da hun døde i armene på faren etter å ha blitt avvist av legene.

- Jeg ble veldig rørt da jeg skjønte det. Og jeg tenkte på bestefaren min som hadde sittet med dattera si på fanget. Jeg syntes også synd på Mottro, for på den tida var det ingen som snakket med henne om det som hadde skjedd. Hun gikk i stedet rundt med dårlig samvittighet fordi hun ikke alltid hadde vært like snill da hun lekte med lillesøstera. Det har antakeligvis forandret seg til det bedre. Folk snakker mer åpent med barna sine i dag.

- Mindre gnål «Kvifor skrytte du aldri av meg i oppveksten?», spurte hun mora da Valla-saken raste som verst i 2007.

- Det hadde kommet fram at Gerd-Liv Valla aldri skrøt av medarbeiderne sine. Det gjorde jo heller aldri Mottro da jeg var liten, tenkte jeg. Men så fant jeg ut at det faktisk var strategien hennes. Hun skrøt mer av han «dumme» broren min og minst av meg. Jeg ble litt imponert da jeg fant ut at det var gjennomtenkt. Det skal hun ha. Fordi hun er slik vet jeg at jeg alltid kan stole på henne.

- Hva var bedre før?

- Det var færre biler. Og mindre gnål om høye strømpriser. Jeg hadde betalt 50 prosent høyere strømpriser bare for å slippe å høre om strømpriser. Og så tok man færre bilder. Det var kanskje bare ett bilde fra hver tilstelning. Men det holdt jo det. Hvis jeg skulle gått gjennom en hel harddisk med familiebilder, hadde det aldri blitt bok.

DRONNINGA AV ATTRAKSJONER: Linda Eide er for mange mest kjent for suksessprogrammet «Norsk attraksjon», der hun konsekvent hadde på seg grilldress. 


.  Foto: Helge Hansen / Dagbladet
DRONNINGA AV ATTRAKSJONER: Linda Eide er for mange mest kjent for suksessprogrammet «Norsk attraksjon», der hun konsekvent hadde på seg grilldress. . Foto: Helge Hansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media