Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fantasi- musikk for kaféfolket

Folk & Røvere hadde sin aller første opptreden på fjernsyn. Det var feil, selv om det gikk bra på skjermen. De startet heller egne klubbkvelder på kafé. Det var mer riktig for deres «sittemusikk».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Folk trenger verken å danse eller klappe mellom låtene når vi spiller, forteller Beate Slettevoll Lech, vokalist i Folk & Røvere.

Nå har hun og kompanjong Ulph kommet med en ny hybridplate - og de er klare for flere caféopptredener. Ikke minst på Fru Hagen i Oslo, der de har hatt opptredener, ikke konserter, ifølge de selv, siden i juni.

- Men vi liker folk som danser, altså. Her om dagen var det en godt voksen afrikaner som begynte å danse under en av våre opptredener. Negrene er kule. Ingen er kulere. Du kan godt kalle musikken vår for hvit negermusikk, legger Ulf, rettere sagt Ulph, til. Oppriktig lei seg for at han ikke kan bli neger.

Mye skrål

Det er Ulph som skriver musikken - og setter i hop de ofte ubegripelige tekstene med mange fiffige og kule ord, som han har funnet i en eller annen ordbok. Denne gangen har han falt pladask for «kaustisk soda» - som også plata heter.

- Hør på det. Er det ikke nydelig..? Jeg er forelsket i det - og dessuten passer det fint til plata. Kaustisk soda får jo dessuten bort dritten, og det er det vi vil gjøre med vår musikk også, sier Ulph, lei av samfunnets massive skrål og skrik. Han håper derfor denne plata kan virke som en slags motvekt mot «mobiltelefonsamfunnet».

- Poenget er
«vibbene»

De to kan bekrefte at man ikke blir rik av å lage kafémusikk på norsk. Folk & Røvere serverer derimot musikk som treffer norske kritikere. Den forrige plata fikk toppkritikk fra pressen - men har solgt i bare 4000 eksemplarer.

- Men målet er en gang å fylle Valle Hovin med flere tusen mennesker - og intim kaféstemning. Utfordringen blir sikkert å holde liv i stearinlysene, ler de to.

Først har de derimot tenkt å ta med seg Fru Hagen-konseptet ut til en rekke andre kafeer rundt om i Norge, før de reiser på tur til resten av Skandinavia - og ja, kanskje verden.

- Poenget er at folk får med seg «vibbene». Derfor er det ikke nødvendig å skjønne språket, sier Ulph.

- ...og jeg bryr meg ekstremt lite om teksten - og det er fint. Ja, ofte skjønner jeg ikke noe av tekstene til Ulf, innrømmer Beate Slettevoll Lech.

<B>MER «SITTEMUSIKK»: Folk og røvere - Ulph of Beate Slettevoll Lech - er ute med «Kaustisk soda». -Poenget er at folk får med seg «vibbene». Derfor er det ikke nødvendig å skjønne språket i vår musikk, sier Ulph.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!