Fantasi-kilder i Eia-biografi

Fantasien er like bra som ekskoner, barn, psykologer og tvilsomme bekjentskaper når biografier skal skrives. Det mener Yngve Skomsvoll, som har skrevet biografi om Harald Eia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka kommer komiker og humorbokforfatter Yngve Skomsvoll ut med en uautorisert biografi kalt «Harald Eia - komiker og medmenneske».

Sjangerparodi

T imingen er god, for sommerens kulturdebatt har dreid seg om nettopp biografisjangeren med stikkordene Hamsun, Sandemose og Prøysen.

-  Jeg har ikke lest, men bladd i, mange biografier. Og denne er vel like troverdig som de fleste andre. Hensikten med boka er å lage en sjangerparodi, samtidig som det er en hyllest til komikeren og medmennesket Harald Eia, sier forfatter Skomsvoll.

Det er et halvt år siden Kagge Forlag tok kontakt med Skomsvoll med ønske om en Eia-biografi. Harald Eia har selv ikke bidratt, men hans gode venn Lars Lenth har bistått forfatteren og vært forlagskonsulent underveis.

-  Noe er sant, men mye er diktning. Kanskje har jeg tatt meg større friheter enn sjangeren vanligvis tillater, sier Skomsvoll.

Troverdig fantasi

-  Vel, det kan vel kanskje sneket seg inn et par feil. Jeg måtte finne opp ting der jeg manglet kilder og stoff om Eia, sier Skomsvoll.

-  Når Ingar Sletten Kolloen bruker psykologer og skriver hva Hamsun ville tenkt, og Anders Heger benytter seg av ekskoner, kan vel jeg bruke fantasien. Den er vel like pålitelig og etterrettelig, slår forfatteren fast.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer