Fantasi-kilder i Eia-biografi

Fantasien er like bra som ekskoner, barn, psykologer og tvilsomme bekjentskaper når biografier skal skrives. Det mener Yngve Skomsvoll, som har skrevet biografi om Harald Eia.

Denne uka kommer komiker og humorbokforfatter Yngve Skomsvoll ut med en uautorisert biografi kalt «Harald Eia - komiker og medmenneske».

Sjangerparodi

T imingen er god, for sommerens kulturdebatt har dreid seg om nettopp biografisjangeren med stikkordene Hamsun, Sandemose og Prøysen.

-  Jeg har ikke lest, men bladd i, mange biografier. Og denne er vel like troverdig som de fleste andre. Hensikten med boka er å lage en sjangerparodi, samtidig som det er en hyllest til komikeren og medmennesket Harald Eia, sier forfatter Skomsvoll.

Det er et halvt år siden Kagge Forlag tok kontakt med Skomsvoll med ønske om en Eia-biografi. Harald Eia har selv ikke bidratt, men hans gode venn Lars Lenth har bistått forfatteren og vært forlagskonsulent underveis.

-  Noe er sant, men mye er diktning. Kanskje har jeg tatt meg større friheter enn sjangeren vanligvis tillater, sier Skomsvoll.

Troverdig fantasi

-  Vel, det kan vel kanskje sneket seg inn et par feil. Jeg måtte finne opp ting der jeg manglet kilder og stoff om Eia, sier Skomsvoll.

-  Når Ingar Sletten Kolloen bruker psykologer og skriver hva Hamsun ville tenkt, og Anders Heger benytter seg av ekskoner, kan vel jeg bruke fantasien. Den er vel like pålitelig og etterrettelig, slår forfatteren fast.

Harald Eia har ikke lest boka.

-  Bård (Tufte Johansen, journ.anm.) skal lese boka og gi meg et tre minutters sammendrag - akkurat som Fredrik Skavlan får sine researchere til å gjøre for seg. Jeg har ikke bidratt til boka, men jeg får jo tåle sånt, sånn som jeg holder på med folk, sier Harald Eia.

Forlegger Erling Kagge tror ikke at boka blir en like stor suksess som Skomsvolls forrige, «Norges historie - Yngve Skomsvoll gjør en lang historie kort».

-  Et morsomt apropos til biografidebatten, sier Kagge.

FANTASIFULL: Biograf Yngve Skomsvoll.
<B>HUMOR-BIOGRAFI: </B> Storheter får biografi oftest etter at de er døde. Harald Eia får sin nå, ført i pennen av humoristen Yngve Skomsvoll.