Fantasiforskning

Feiltolkning og -formidling er altfor utbredt.

AMORØS AV MOBILMASTER? Nei, men dårlig forskningsformidling gir stadig slike absurde slutninger, skriver innleggsforfatteren.Illustrasjonsfoto: Elisabeth Sperre Alnes
AMORØS AV MOBILMASTER? Nei, men dårlig forskningsformidling gir stadig slike absurde slutninger, skriver innleggsforfatteren.Illustrasjonsfoto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FORMIDLING: Forskning skal være merkelig. Det er litt av vitsen, å finne ut noe ingen visste fra før. Jo mer overraskende resultatet er, jo bedre er forskningen, på et vis. Noen ganger blir det mer overraskende enn det er.

Dette er tema for Matt Parker i The Guardian i en artikkel før jul, «Mobilmaster knyttet til mystisk høye fødselstall». Parker påviser, med statistisk pondus, at der hvor det er mange mobilmaster blir det også født mange barn. Han spekulerer i om stråling fra mastene øker fruktbarheten. Eller om synet av harde ståmaster befordrer amorøse aktiviteter i nærmiljøet.

Og så avslører han hele plottet, en ganske vanlig feilformidling av forskningsfunn. Sammenhengen er der, det kan alle regne ut. Menden beror på at der hvor det bor mange, blir det født mange, og der er det også mange mobilmaster slik at hele folket skal få snakke itelefon. Ikke noe mystisk i det hele tatt. Ingen forskere har altså stilt det store spørsmålet «Er mobilmaster årsak til graviditet?», og slett ikke forsøkt å besvare det.

Dette er en artikkel man kunne le av. Var det ikke for at en god del lignende historier stadig står på trykk uten at det er meningen at vi skal le. Jeg skal ikke grave for dypt i norske fortellinger om monstermaststråling, ulikhet, vaksiner og autisme, mobilstråling, likelønn, partnervold og sånt, men bruke som eksempel en artikkel i Dagsavisen 27. september 2010.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer