Fantasifull

Synne Sun Løes har skrevet ei modig ungdomsbok om psykiske lidelser. BOK: Til tross for et dystert tema blir det både humoristisk og slagferdig. En fortjent Bragepris-vinner.

Psykiske lidelser er mer utbredt blant unge enn vi liker å tro. Om en ikke selv får kontakt med psykiatrien i løpet av livet, vil de aller fleste oppleve at et menneske i deres nærmeste krets blir psykisk syk.

Synne Sun Løes gir oss innsikt i ei tenåringsjentes sykdomsperiode som manisk-depressiv. Forfatteren stiller seg på lag med jenta og reiser indirekte et spørsmål om hvor grensen for sykdom går.

Hvor mye av denne jenta er egentlig friskt og en del av hennes vesen; en personlighet som har litt annerledes filtre og sanser verden på sin egen måte?

Bobler av humor

Vi kommer inn i tankene til 17 år gamle Mia fra Bergen idet hun tar av gårde mot de maniske høyder. Hun havner på psykiatrisk avdeling på Haukeland med psykotisk diagnose og settes på medisiner. Mia raser mot behandlingen, men medisinene tar henne etter hvert ned, og hun blir i stand til å finne seg til rette i samfunnet igjen.

Til tross for det alvorlige temaet er dette ingen tungsindig bok, men en historie som bobler av humor, verbale saltomortaler og tankesprang det gnistrer av. Løes bruker tydelige og effektive språklige virkemidler for å ta leseren med «innenfor». I de maniske periodene jages teksten videre og videre med komma etter komma etter komma. I de depressive bolkene er det korte og tunge setninger med definitive punktum tett som hagl over boksida (jeg talte 83 punktum på en side).

Mye på hjertet

I all sin enkelhet fungerer dette veldig bra, fordi forfatteren er så fantasifull, morsom og har mye på hjertet. Hovedpersonen forsoner seg til en viss grad med overlegens behandling, men har fremdeles sin innvending: «Jeg tror ikke alt er bare kjemi, jeg tror livet er mer gåtefullt enn som så. Men jeg gidder ikke begynne å diskutere det. Det er uansett umulig å overbevise ham som den Haukelands-biologen han er.»