Fantasifullt om spilltrening

Tullete å framstille det som om World of Warcraft har gitt Breivik skytetrening.

GANSKE SNILT:  «World of Warcraft har 12 års aldersgrense og barnevakten.no kaller det «forholdsvis snilt»,» skriver artikkelforfatteren. 
Foto: Blizzard
GANSKE SNILT: «World of Warcraft har 12 års aldersgrense og barnevakten.no kaller det «forholdsvis snilt»,» skriver artikkelforfatteren. Foto: BlizzardVis mer

I en omfattende reportasje i Dagbladet 2. november ble spill som «Dungeons and Dragons Heroes» og «World of Warcraft» framstilt som om de kan ha gitt Anders Behring Breivik skytetrening. Dette er tullete, og vitner om en grunnleggende mangel på kjennskap til både spillene og spillmediet. Samtidig framstiller det hobbyene til mange hundre tusen nordmenn som usunne og farlige.

Dagbladet lister i reportasjen opp flere spilltitler som massemorderen skal ha spilt, og kaller dem omstridte alle sammen. Noen av disse spillene er nok sett på som dårlige, og ett av dem har til og med blitt anmeldt til politiet i et pressestunt. Men å kalle alle disse spillene omstridte er direkte feil.

Det er ikke bare i onsdagens artikkel at spill får skylden. I artikkelen «slik var massedrapsmannens liv på nett» fra august, brukte Dagbladet helsider på å framstille spillene Breivik spilte som rene treningssimulatorer. Det kan virke som at de til sammen tolv journalistene som har skrevet sakene, ikke kan ha gjort annet enn et Google-søk for å sette seg inn i spillene.

Rollespillet «World of Warcraft», som i flere artikler har blitt karakterisert som «svært voldelig», er et spill satt i en fantasiverden hvor man dreper drager med sverd. Spillet har 12 års aldersgrense og barnevakten.no kaller det «forholdsvis snilt». Dagbladet mener likevel at spillet er svært voldelig? Gjennomgående er en undertone om at spill med voldsinnhold er farlig.

Når Breiviks forsvarer sier at han ønsker å fremme dataspill som «radikaliseringsfaktor» i forsvaret, skal Dagbladet selvfølgelig dekke dette. Vi kan da ikke forvente at journalistene skal ha spilt alle spill de omtaler i nyhetssaker. Det jobber imidlertid flere i Dagbladet med svært god kompetanse på spillmediet, som kunne vært relevant å trekke inn i saken.

Dagbladets spillside «Pressfire» har en profesjonell redaksjon med gode journalister som kunne bidratt til å gjøre artiklene spennende og nyhetsverdige uten å fantasere seg fram til tvilsomme beskrivelser av innholdet i spillene.

Dataspill er en interesse som kan være sosial, avslappende, lærerik og morsom. Det kan også være en virkelighetsflukt for de som ikke finner mestringsarenaer og sosiale nettverk i den virkelige verden. Dataspill kan også være sport.

Dataspill, enten det er «World Of Warcraft» eller «Modern Warfare 2» kan imidlertid aldri lære en person å drepe andre mennesker, uansett hvor voldelige eventyrverdenene kan være.