Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Fantastisk at det er så stor interesse for jødedeportasjonene

Her er de nominerte til Brageprisen.

BRAKDEBUT: Marte Michelet er nominert til Brageprisen for sin kritikerroste debutbok.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BRAKDEBUT: Marte Michelet er nominert til Brageprisen for sin kritikerroste debutbok. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) - Å bli nominert til Brageprisen, er en stor ære for en debutant! Dette var helt uventet, sier Marte Michelet til Dagbladet.

Hennes nokså ferske bok, «Den største forbrytelsen», ble kalt «Årets beste sakprosabok» av VG, og «årets viktigste bok» av Dagbladets anmelder, og har fått mange flere strålende anmeldelser.

I dag ble den også er nominert til Brageprisen, i klassen for beste sakprosabok.

- Jeg er litt satt ut, men også stolt og glad, selvfølgelig. Mest av alt synes jeg det er fantastisk at det er så stor interesse for jødedeportasjonene og fortellingen til familien Braude. Det føles veldig viktig, sier Michelet.

Hett tema
Også en av de andre nominerte bøkene i sakprosaklassen har andre verdenskrig som tema - Ida Jacksons «Morfar, Hitler og jeg».

- Krigen har vært et hett tema i norsk sakprosa i mange år, hvor lenge vil det fortsette, tror du?

DOBBELTNOMINERT: Ingvild H. Rishøi er nominert til Brageprisen i to klasser. Det har aldri skjedd før.
Foto: Morten Holm / Scanpix
DOBBELTNOMINERT: Ingvild H. Rishøi er nominert til Brageprisen i to klasser. Det har aldri skjedd før. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

- Jeg tror at det vil være et stort rom for nye fortellinger og andre perspektiver i mange år framover, i tråd med at nye arkivopplysninger blir tilgjengelige, og at man får den avstanden i tid som gjør det mulig å forstå en del ting annerledes, sier Michelet.

Selv begynte hun å interessere seg for temaet da hun for 12 år siden fikk Espen Søbyes bok «Kathe, alltid vært i Norge» i julegave.

- Et stykke ut i lesingen oppdaget jeg at jeg hadde bodd i samme rom som henne. Det skapte både skamfølelse, og stor undring: Hvorfor visste jeg ikke at jeg hadde bodd i leiligheten til en jødisk familie som ble deportert under krigen? Der startet min sterke interesse for holocaust i Norge, forteller Michelet, som har vært journalist i Dagbladet i flere år, inntil hun sluttet i høst.

Nå pusler hun med nye bokprosjekter.

- Jeg har kjempelyst til å skrive mer. Det har vært veldig spennende og interessant å fordype meg ordentlig, og det er mange ting jeg har lyst til å ta tak i, ikke bare når det gjelder krigen, sier hun.

Nominert i to klasser
Ingvild Rishøi kan juble ekstra høyt for dagens nominasjonsliste. Hun har, statistisk sett, bedre sjanser enn noen forfatter noen gang har hatt. Novellesamlingen «Vinternoveller» er nominert både i klassen for skjønnlitteratur, og i årets åpen klasse, som er viet essays og noveller.

- Det har visst ikke skjedd før, og det er veldig gøy! Jeg hadde flaks med kategoriene, det er jo ikke så ofte bøkene i «åpen klasse» også kan bli nominert i en av de andre, sier Ingvild Rishøy til Dagbladet.

Som forfatter har Rishøi vekslet mellom noveller og barnebøker, og hun ble nominert til Brageprisen for sin forrige novellesamling også - «Historien om Fru Berg» (2011).

- Forrige gang hadde jeg skrevet en tale som lå klar i kjolelomma, og så måtte jeg diskret kaste den i nærmeste søppelkasse, menst Tomas Espedal gikk opp og tok i mot prisen. Det var et nederlag, så kanskje jeg ikke skal skrive tale denne gangen, ler hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!