Fantastisk forvirret

Primal Screams sjette album er et verdig farvel med Creation-epoken.

Creation - selskapet som Oasis tilhørte i alle år - eksisterer ikke lenger. Ukritisk signering av håpløse artister og vedvarende maratonfesting kjørte det en gang så innovative plateselskapet i grøfta.

Svanesangen bærer passende nok tittelen «XTRMNTR» («Exterminator»), og er like passende levert av villbassene bak Creations absolutte mesterverk: «Screamadelica» - en klassiker som fortsetter å hjemsøke alt det Primal Scream gjør. For det er like lite sannsynlig at de klarer å komme opp med liknende mesterverk, som at de skotske rebellene vil lage en blåkopi av det albumet som best oppsummerte nittitallets evige opptur.

For optimismen har for lengst forvandlet seg til desillusjon. De vakre rock'n'roll-hymnene er erstattet av stygg, progressiv rock'n'roll, frijazz og bekmørke beats - alt sammen sentrale ingredienser i et sint og tidvis fantastisk forvirret album. Albumet presenterer en mørkere og mer psykedelisk utgave av Primal Scream og er - om vi ser bort fra den nydelige balladen «Keep Your Dreams» - en slags motsetning til all den kjemisk produserte lykken du hører på «Screamadelica». Kjemikalene er fortsatt representert, forskjellen er at de nå kommer med noen selverklærte varselstrekanter fra den snart førtiårige vokalisten Bobby Gillespie.

Et modig, ambisiøst, variert, krevende og mektig album - alt det Oasis ikke kommer til å prestere på sin neste plate.