«His Dark Materials» sesong 2: TV-anmeldelse

Fantastisk. Igjen

Men det er lov å være forvirret, altså.

Publisert

«His Dark Materials» sesong 2

Fantasy

Tidspunkt: De to første episodene er ute nå. Nye episoder hver tirsdag.
Beskrivelse: Andre sesong av Philip Pullmans høyt skattede fantasyromaner følger i den førstes gode fotspor.
Kanal: HBO

«Det er lov å være forvirret, altså.»
Se alle anmeldelser

OBS: Inneholder spoilere for sesong 1 av «His Dark Materials»

Andre sesong av HBOs fantasyserie «His Dark Materials» – eller «Den mørke materien», om du vil – starter der den forrige sluttet. Det grufulle eksperimentet til lord Asriel (James McAvoy) var en suksess, og takket være sitt moralske tunnelsyn og det mystiske Støvet – elementærpartikler med til dels magiske og metafysiske egenskaper – åpnet han intet mindre enn en portal inn i parallelle verdener.

En av dem synes å være så godt som identisk med vår egen. I stedet for metalliske luftskip, mellomkrigsteknologi og snakkende isbjørner, som har eksistert i det universet vi til nå har fått stifte bekjentskap med, kan den skilte med trafikkork og mobiltelefoner. Men den største forskjellen er likevel at menneskene der ikke har en såkalt daimon, en slags ytre legemliggjøring av sjelen, manifestert som et snakkende dyr – emosjonelt og eksistensielt knyttet til eieren sin.

Ja, det er et intrikat fantasy-multivers Philip Pullman har skapt med sin høyt skattede trilogi, men det er også gjennomtenkt og tilfredsstillende på veldig mange nivåer.

Støv og aeronauter

Uansett, fra denne verdenen (altså vår egen) ramler femtenåringen Will Parry (Amir Wilson) inn i en tredje verden, en tilsynelatende forlatt middelhavsby, der alle voksne er forsvunnet, skrømt hjemsøker gatene, og de etterlatte barna lusker i skyggene.

Her møter han seriens hovedprotagonist, Lyra (Dafne Keen), som akkurat har blitt sendt gjennom portalen til lord Asriel. Lyra har nettopp mistet en av sine nærmeste på traumatisk vis og Will er på flukt fra politiet og sin egen samvittighet. Sammen danner de en forsiktig allianse som danner mye av andresesongens emosjonelle tyngdepunkt.

Samtidig får aeronauten (det vil si luftskipspiloten) Lee Scoresby (Lin-Manuel Miranda) i oppdrag av heksene (ja da, det er hekser her også) å følge sporene etter den forsvunne oppdageren Stanislaus Grumman, som etter sigende var på jakt etter et mektig våpen. Og ikke minst erklærer den religiøse ordenen Magisteriet og Lyras mor, Mrs. Coulter (Ruth Wilson), krig mot både hekser og Støv og det meste annet. Puh.

Det er lov å være forvirret, altså.

Metafysikk

«His Dark Materials» kan iblant være krevende, i hvert fall hvis man ikke har kjennskap til kildematerialet (som det holder seg temmelig tro mot). Likevel klarer serien å fortelle en tydelig og medrivende historie, og får Pullmans mange fantastiske kloder til å fremstå både helstøpt og levende.

Produksjonsdesignen er gjennomgående flott, og dataanimasjonen – selv om den iblant kan lide litt av vektløshet – brukes til å tjene historien. Iblant lener regien seg i overkant mye mot svulstige fantasy-konvensjoner, som med de noe selvhøytidelige heksene, og man skulle tro det var mer å hente i daimon-konseptet, både visuelt, tematisk og emosjonelt.

Samtidig er det enormt mye annen rikdom å gripe fatt i her – spesielt det metafysiske brytningspunktet mellom reelle naturfenomener, primitiv vitenskapsforståelse og dogmatisk religion og overtro får det til å krible i undertegnedes daimon.

Men seriens hemmelige våpen er fremdeles den fabelaktige Keen i hovedrollen, nå godt assistert av sin kompanjong Wilson. Keen er både uskyldig og fandenivoldsk, og manus og regi er kloke nok til å ta barneprotagonistene på alvor og gi dem et rikt indre liv med langt mer kompliserte følelser enn mange tilsvarende serier evner å gi sine fullvoksne helter.

Sånt blir det vellykket fantasydrama av.

(Anmeldelsen er basert på de første tre av totalt åtte episoder.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer