- Fantastisk konsert

Forhåpentligvis får det verdensomspennende arrangementet like fantastiske følger.

I hele går og i natt har superstjernene vært samlet på konserter ti steder i verden. Målet med de ti Live 8-konsertene er like enkelt som tilsynelatende umulig: Å få slutt på fattigdommen.

- Den mest fantastiske konserten noen gang, sier Bob Geldof om det unike arrangementet.

Grand finale

Og fantastisk ble det. En av hovedattraksjonene i London var helt klart gjenforeningen av Pink Floyd. For første gang etter bruddet fro 24 år siden spilte Roger Waters sammen med resten av bandet.

Videre ble tilskuerne i Hyde Park servert de beste av de beste. Bob Geldof, U2, Paul McCartney, Robbie Williams, Annie Lennox, Dido, Coldplay, Elton John og Madonna. Mot slutten dukket dessuten George Michael opp og sang sammen med Paul McCartney. 

Avslutningsvis, med scenen full av superstjerner, ble det allsang i hele Hyde Park med Beatles-låta «Hey Jude».

Lang dag

Den første av konsertene begynte i Tokyo mens nordmenn flest lå under dyna. Tokyo ligger syv timer foran Norge. Tusenvis av publikummere samlet seg for å høre Björk og de andre artistene opptre. Men i motsetning til i de andre Live 8-byene hadde verdensbegivenheten vakt lite oppmerksomhet i Japan. Helt frem til konserten begynte, prøvde arrangørene å få tak i flere som ville gå på konsert.

FANTASTISK: Live 8 konsertene ble like fantastiske som Bob Geldof lovet. Foto: AP/SCANPIX
FANTASTISK: Live 8 konsertene ble like fantastiske som Bob Geldof lovet. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Slag i slag

Da Tokyo-konserten gikk mot slutten, begynte de fleste europeiske konsertene og konserten i Johannesburg i Sør-Afrika. Sist ut var Philadelphia i USA og Barrie i Canada.Andre steder spilte stjerner som Pet Shop Boys (Moskva), Andrea Bocelli og Youssou N\'Dour (Paris), Duran Duran (Roma), Chris de Burgh og Audioslave (Berlin) og Bryan Adams, Motley Crue og Deep Purple i Barrie i Canada.

Trolig omlag en million mennesker hadde møtt opp for å få med seg konserten i Philadelphia, og blant annet Stevie Wonder, Alicia Keys og Destiny\'s Child.

Våre egne stjerner i a-ha sto på scenen i Berlin.De spilte tre låter, men hadde store lydproblemer og var svært misfornøyde etter opptredenen.

- Hungrer etter rettferdighet

«Feed the world» - Gi verden mat, lød refrenget da Geldof dro igang et av rockehistoriens mest unike stunt i 1985: Live Aid vekket Europa og sørget for at det ble samlet inn store pengesummer for å stoppe sultkatastrofen i Afrika.

- Jeg sier det igjen: Gi verden mat! Vi sulter etter rettferdighet! Vi hungrer etter verdighet! Vi tørster etter en slutt på nedverdigelse og smerte, sier Geldof i konsertprogrammet.

Konsertene ble holdt i

 • Tokyo, Japan
 • Hyde Park i London
 • Edinburgh
 • Versailles i Paris
 • Berlin
 • Circus Maximus, Roma
 • Philadelphia, USA
 • Barrie, Canada
 • Johannesburg, Sør-Afrika
 • Den røde plass, Moskva

  Neste uke møtes lederne for G8-landene, verdens rikeste industriland, til møte i Skotland. Disse landene alene har enorm innflytelse over utviklingen i landene i de fattige delene av verden.
   
  Målet til Geldof, Bono og resten av initiativtakerne er å legge et voldsomt press på de industrialiserte landene for å få slettet fattige lands gjeld og dermed gi myndighetene mulighet til å bruke pengene på velferd i sine egne land.

  TV-seere i hele verden ble oppfordret til å sende inn MMS med bilde av seg selv til deres G8-galleri som skal stilles ut langs Princes street i sentrum av Edinburgh.

  Like over midnatt var imidlertid kapasiteten for MMS-bilder sprengt, og alle seerne ble oppfordret til å signere med navet sitt på deres hjemmeside www.live8live.com i stedet.

<B>GJENFORENT:</B> Bassist Roger Waters (bak) stod sammen med Dave Gilmore og resten av Pink Floyd på scenen for første gang på 24 år.
SKAPTE LIV:</B> Robbie Williams fikk revet med seg de tohundretusen tilskuerne i Hyde Park.