Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fantastisk mellom drøm og virkelighet

Terje Nordby har i årevis levert tekster til både tv og radio, teater og bøker. Likevel er han relativt ukjent for det jevne publikum. Etter denne boka spørs det hvor lenge anonymiteten holder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midt mellom drøm og virkelighet ligger det et hemmelig land, der evnen til å fortelle en god historie er det viktigste av alt. Hit kommer en ung gutt på leting etter sin far, som var en så stor forteller at han rett og slett forsvant inn i sine egne historier.

Dermed er scenen satt i «Mysterium forsvunnet far». Skjønt aller først har gutten møtt en ekte ridder ute i Virkeligheten, og slik blitt ledet på veien til selve Eventyret.

For livet er nemlig ganske trist uten far, i selskap med en ensom og frustrert mor med skrekk for fortellerkunsten som slukte hennes egen mann. Følgelig må faren oppspores, og snart viser det seg at verden egentlig er et magisk sted. Vel å merke dersom man vet å slippe tankene fri.

Frisk og nyskapende

Vår unge helt ender derfor opp i Landet mellom Drøm og Virkelighet, der gjestfriheten imidlertid er sterkt begrenset. Besøkende som kommer hit og ikke kan fortelle en god historie, åker rett ut igjen med nibussen til Virkeligheten. Jamfør Galtvort-ekspressen hos Harry Potter.

For å kunne bli her lengst mulig, må gutten fortelle en ny historie hver morgen - helt til bussen har gått. Som i en moderne «Tusen og én natt» må han trollbinde tilhørerne, og samtidig utfordre sin egen fantasi. Og sitt eget mot.

For kanskje er han selve den utvalgte, den eneste som kan redde Landet mellom Drøm og Virkelighet fra de grusomme marene - en slags mørke vesener som sprer angst og dreper fantasien hos små barn.

Kampen mellom det gode og det onde, med andre ord. Klassisk nok, men i frisk og nyskapende innpakning.

Skattkiste

Spesielt underholdende er de nye variantene av gamle eventyr og myter underveis. Forfatteren må ha moret seg kostelig, ikke minst da han skrev om «De tre brødrene Bruse og Trollkjerringa». Under ei bru ligger trollkjerringa og forlanger bompenger, men dette går ikke så godt: «Vrøvl, svarte folk, bommene er ikke oppfunnet, og ikke pengene, og i hvert fall ikke bompengene.»

Bedre går det ikke når de selvbevisste og jappete brødrene Bruse skal passere, og trollkjerringa får stukket ut øynene av den eldste broren: «Da hun ikke kunne se lenger, knuste han ribbeina hennes mot brosteingelenderet og heiv henne i elva så hun brakk armer og ben mot steinene og vannet ble farget rødt av trollblod.» Men boka er ikke spesielt blodig, selv om den kan være nifs nok for de minste - og selv om eventyrvolden blir forbausende mye tydeligere i sin moderniserte utgave. Forfatteren vil overraske og vekke oss fra kjedsomheten. Han lykkes til fulle.

Terje Nordbys bok er intet mindre enn en nyoppdaget skattkiste. Med referanser til alt fra greske og arabiske myter, kristne legender, Astrid Lindgren og Mikael Ende. Og enda mye, mye mer - i det forjettede landet mellom to permer. I sannhet en fantastisk fortelling.

Hele Norges coronakart