Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Fantastisk!

Gjenforente Led Zeppelin feide all tvil til side. Se video og døm selv.

(Dagbladet.no): - Det var fantastisk! sier Colleen McCaughley fra Belfast til NME.com. Hun er en av de nærmere 20 000 som sikret seg billett til gjenforeningskonserten med Led Zeppelin i London mandag kveld - deres første fulle konsertsett siden 1980.

- Det var den ultimate Zep-gigen. Jeg så dem på Knebworth (Zeppelins siste konsert i Storbritannia, i 1979, journ.anm.), og dette var bedre, stemmen er fortsatt der, erklærer «Chaz».

- Det var til å miste pusten av, det føltes som en intimkonsert, Robert Plant låt flott, sier Liz Perry (47) fra London.

Enkelte hadde tatt oppstilling utenfor O2-arenaen et helt døgn før dørene åpnet, for å sikre seg best mulig plass.

- Det kunne ikke vært bedre. Jeg ville betalt det dobbelte, ja, trippelte. De tok seg flott ut. De kan musikk, sier 21-årige Barry Sullivan fra Merthr Tydfil.

- Robert [Plant] har en flott rumpe, utbryter Dawn Angling.

20 millioner kjempet om billetter

Billettserveren brøt fullstendig sammen da gjenforeningen ble annonsert i september; angivelig prøvde 20 millioner fans å kjøpe billetter til den historiske konserten der Robert Plant (59), Jimmy Page (63) og John Paul Jones (61) skulle spille sitt første fullstendige sett sammen på 27 år.

image: - Fantastisk!

Den over to timer lange opptredenen, som egentlig var del av en større konsert avholdt til ære for Atlantic Records’ avdøde sjef Ahmet Ertegün, feide all tvil og skepsis til side, skal man tro rapportene fra flere medier, blant dem BBC, Reuters, NME og AP:

Zeppelin leverte, og det til gagns, er konklusjonen fra de ellers så objektive og nøkterne reporterne.

Også Paolo Nutini, Paul Rodgers (Bad Company/Free) og Mick Jones (Foreigner) spilte på Ertegün-konserten, men de var alle innforstått med at de bare var statister; det var Zep folk ventet på.

Bonham jr. på trommer

Konserten ble slått i gang av avdøde trommeslager John Bonhams sønn Jason Bonham (42), som til ubeskrivelig begeistring dro i gang «Good Times Bad Times», fra bandets selvtitulerte debutalbum (1969), og derfra ble fansen servert det de var kommet for: et utvalg av låter hvorav samtlige har ubestridt klassikerstatus i rockhistorien.

Under en skjerm som viste ymse grafikk og film samt bilder fra scenen i sanntid, dro bandet gjennom 16 låter fra hele karrieren: fra obligatoriske «Ramble On», «Black Dog», «Rock and Roll» og «Whole Lotta Love» til mer overraskende (og krevende) «In My Time of Dying» og en lang «Dazed and Confused», komplett med Jimmy Pages fiolinbueseanse.

- Jimmy Page på elektrisk gitar, presenterte Plant, på samme måte som han pleide å gjøre for snart 40 år siden.

Zeppelin spilte for øvrig «For Your Life» fra «Presence» (1976) for aller første gang live. Ifølge NME.coms reporter var «Kashmir», fra «Physical Graffiti» (1975), kveldens best mottatte låt.

Etter «Stairway to Heaven», der Page spilte på den karakteristiske dobbelthodede Gibson-gitaren, utbrøt Plant: «Ahmet, vi klarte det!»

Skepsis

Det var knyttet en del skepsis til om 59-årige Plant ville klare å levere vokalt, men skal man tro nyhetsbyråene, var skepsisen ubegrunnet; mange av låtene var riktignok lagt ned noen hakk i toneleie, men det karakteristiske Plant-hylet var fortsatt på plass.

Vokalisten kunne for øvrig ikke dy seg for å komme med en politisk bemerkning før «Kashmir»:

- Det er folk fra 50 land her. Dette er det 51.

Kjendisene hadde for øvrig gått mann av huse for å få med seg begivenheten; blant publikummerne kunne man skue folk som Paul McCartney, Noel og Liam Gallagher (fra Oasis), David Gilmour (Pink Floyd), Lulu, Arctic Monkeys, Kate Moss og Dave Grohl - blant andre.

- Jeg har det nye samlealbumet i bilen, det er det eneste jeg har hørt på de siste to ukene, jeg kan ikke tro at jeg får se dem live, utbrøt den restituerte «Top Gear»-programlederen Richard Hammond til moderkanalen BBC før konserten.

New Yardbirds

Led Zeppelin ble dannet av Jimmy Page, allerede en av Englands mest brukte studiomusikere, i 1968, på ruinene av Yardbirds, som han var medlem av i den siste fasen (bandet het New Yardbirds i begynnelsen, journ.anm.).

De andre medlemmene ble rekruttert gjennom bekjentskap og tilfeldigheter, og bandet ble signet av Ahmet Ertegün i 1968 - uten at han engang hadde møtt dem.

Nettopp Ertegüns rolle i bandets suksess er trolig hovedgrunnen til at de aldrende herrene lot seg overtale til å gjøre enda en konsert så lenge etter at de offisielt ble oppløst.

Fra 1969 til 1979 ga gruppa ut åtte album, og hadde ingen planer om å gi seg da trommeslager John Bonham ble funnet død i senga i september 1980, kvalt av sitt eget oppkast etter en formidabel fyllekule. Han var 32 år gammel.

Bandet, som var i gang med å øve til en ny turné, fant ut at Led Zeppelin ikke kunne fortsette uten den legendariske trommeslageren, og oppløste seg selv.

Live Aid-fiasko

Zeppelin har gjort en håndfull opptredener siden den gang, men alle gangene har det bare vært kortere sett, som på Live Aid i 1985, der de ikke gjorde en spesielt imponerende figur med Phil Collins og Tony Thompson (fra Power Station) på trommer, og nesten uten å ha øvd.

- Led Zeppelin visket ut alle minner om den kaotiske Live Aid-gjenforeningen, skriver NME.coms anmelder i nesegrus beundring.

De spilte på en annen Ertegün-hyllest i 1988, for øvrig første gang med Jason Bonham, og dessuten på Bonham jr.s bryllup i 1990 og under innvielsen i Rock and Roll Hall of Fame i 1995, der konflikten mellom John Paul Jones og Page og Plant kom til syne:

- Takk, mine venner, for at dere endelig kom på telefonnummeret mitt, var Jones’ spydige bemerkning til bandkollegaene, som på det tidspunktet nylig hadde inngått et samarbeid, Page & Plant, uten ham.

Motsetningen mellom Jones og de to andre antas å være hovedgrunnen til at en ordentlig gjenforeningskonsert ikke har funnet sted før nå.

Av bandmedlemmenes soloprosjekter er det Plants som har vært det mest suksessfulle, og han nyter for tida stor respekt for sitt samarbeid med Alison Krauss.

Nå spekuleres det på hvor veien går videre for det gjenforente bandet.

- La oss håpe det ikke blir siste gangen vi ser dem, skriver APs reporter.

VENN OG HJELPER: Atlantic-sjefen Ahmet Ertegün (1923-2006) signet det nystartede Led Zeppelin i 1968 - uten å ha møtt dem. Han tilskrives en stor del av æren for bandets suksess.
I STORHETSTIDA: Led Zeppelin på en pressekonferanse i 1976. F.v. Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones og John Bonham. Sistnevntes død satte en brå stopper for bandet i 1980.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media