Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fantastiske bilder

Hvis film bare handlet om det visuelle, hadde denne fått terningkast seks.

Fartsfylt dukkeliv: Det animerte eventyret "9" byr på masse action, høyt tempo - og fantastiske bilder.
Fartsfylt dukkeliv: Det animerte eventyret "9" byr på masse action, høyt tempo - og fantastiske bilder. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||DVD: Rent billedmessig er dette dataanimerte eventyret er så gjennomført, så lekkert, så dystert, så detaljert — ja, så flott laget at jeg ble sittende å gape flere ganger. Men film er mer enn flotte bilder, og dessverre går ikke historien mange millimeter under den imponerende overflaten.

Lysende øyne
Det begynner med et par store hender som ferdiggjør en liten filledukke av sekkestrie. Så faller dukkemakeren død om, mens den lille dukken våkner til. Han klatrer opp til vinduet, og ser utover en stor by som er fullstendig lagt i ruiner. Det skal vise seg at maskinene som en gang ble laget for å tjene menneskeheten, har gjort opprør og drept alt liv — bortsett fra en håndfull små filledukker med nummer på ryggen. Men de er heller ikke trygge, en gjeng svært påståelige maskiner med lysende røde øyne er ute etter dem. Ja, det lyder veldig kj ent, ikke sant?

image: Fantastiske bilder

Postapokalyptisk
«9» utspilles i velkjent postapokalyptisk landskap. Denne dystre framtidsskildringen som en gang opplevdes som så skremmende, har ikke samme effekt i dag. Vi har etter hvert sett ganske mange filmer som beveger seg i praktisk talt identiske omgivelser. Den tilsynelatende evigvarende kampen mellom menneske og maskin er også blitt fortalt litt for mange ganger. Manus kunne med fordel vært mer fantasifullt, filmen er i virkeligheten ikke så mye mer enn et knippe actionsekvenser bundet sammen av sjangertro dialog. Slik skaper ikke dybde, i sterk motsetning til de slående bildene.

Tim Burton-inspirert
Filmen er basert på Ackers Oscarnominerte eksamensfilm (den er også med på Bluray-utgaven), og den elleve minutter lange filmen fikk blant andre Tim Burton til å gå inn på produsentsiden. Hvor direkte Burton har vært involvert i selve produksjonen, vites ikke. Men «9» har flere trekk som minner om flere av den genierklærte filmskaperens verker. Og det er slett ikke dumt. Dette er en film som både skuffer og imponerer på samme tid. Men til tross for innvendingene har jeg ingen betenkeligheter med å anbefale den. 
«9» er absolutt severdig — bokstavelig talt. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!