Fantastiske memoarer fra Márquez

Memoarer på høyde med Márquez' øvrige romaner og noveller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Gabriel García Márquez hadde sin første opplevelse som forfatter da han bæsjet ut den nye sparkebuksa med blå blomster på. Han lå ikke og illskrek i sprinkelsenga fordi han var bekymret for lukta og sår rumpe, men fordi han var bekymret for sin egen estetiske framtoning, ifølge ham selv. Det litterære besto altså ikke i hva som faktisk skjedde, men i hvordan hendelsen ble tolket. I nobelprisvinnerens etterlengtede memoarer, «Leve, for å fortelle», er det også det siste som vektlegges. «Et liv er ikke det som har hendt med et menneske, men hva en husker og hvordan en husker det», som det innledende sitatet lyder.

Det er fullt mulig at Márquez aldri hadde ei sparkebukse med blå blomster på - bare den estetiske bekymringen. Spørsmålet er presserende fordi memoarene like gjerne kunne vært kalt en roman, på samme måte som flere av den kolombianske forfatterens romaner kunne vært kalt memoarer. Det blir ikke minst tydelig når Márquez gjenforteller foreldrenes tåredryppende kjærlighetsfortelling, omtrent slik han forteller den i «Kjærlighet i koleraens tid».

SKILLET MELLOM

«liv og poesi» er her utvisket, som Márquez selv påpeker. Fiksjonen er nærmest identisk med virkeligheten, noe som gjør det påtrengende å spørre om også virkeligheten kan være identisk med fiksjonen. Eller kanskje spiller ikke slikt ordkløyveri noen rolle, når to forskjellige ord brukes om samme begivenheter, forløp og mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer