Fantastiske noveller

Munro bekrefter sin enestående evne til å skrive noveller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Uvennskap, vennskap, forelskelse, forlovelse, ekteskap» er tittelen på kanadiske Alice Munros siste novellesamling. Vi kunne legge til: utroskap, troskap, hverdagsliv, drøm, sykdom, begjær, nærhet, avstand, kvinner, menn, liv og død.

Alice Munro skriver simpelthen fantastiske noveller. På et eller annet tidspunkt må hun ha kommet over et hemmelig utspring med en ustanselig strøm av glitrende historier. Det virker nemlig nesten usannsynlig at hun helt for egen, menneskelige maskin skulle kunne produsere så sterke noveller i bok etter bok.

I fremste rekke

Munros nyeste samling, som i disse dager foreligger på norsk, står på ingen måte tilbake for hennes tidligere bøker. Nok en gang viser hun seg som en av samtidas fremste engelskspråklige novellister.

Tittelen er opprinnelig ei regle i en barnelek som skal hjelpe jenter å finne ut hvilken relasjon man vil få til en bestemt gutt. Og det er da også forholdet mellom kvinner og menn som står i sentrum i disse novellene. Den barnslige regla kommer til å representere en slags grunnleggende livsrytme i disse fortellingene, en livsrytme som både er så ordinær som ei liste over hverdagslige plikter, og så mystisk som et mantra. Munro opererer alltid i grenselandet mellom den hverdagslige virkeligheten og en annen, mer eventyrlig sfære.

Sammensurium

I voksenlivets perspektiv trer imidlertid disse fenomenene fram, ikke som atskilte kategorier, men som et komplekst sammensurium. Ekteskap og uvennskap, vennskap og kjærlighet - i disse ni novellene er ikke disse tingene så lett å skille fra hverandre, og det skjer en stadig veksling og utveksling fra det ene til det andre. «Hun elsket ham ikke høyt nok. Hun kunne godt si at hun elsket ham, og hun mente det også, inntil et visst punkt - men en dirrende, nynnende tråd av rent hat tvinnet seg inn i kjærligheten, hun kunne merke den nesten hele tiden.»

Som i alle Munros bøker dreier det seg om forskjellige kvinneskjebner: om ekteskap, barn og hverdagsliv kontra lengselen mot noe annet - frihet, erotikk, forførelse, drøm. Kvinnene befinner seg ofte i en grenseposisjon, rammet av sykdom eller katastrofe, som setter dem i kontakt med andre føringer i universet enn de hverdagslige, som om et mystisk rom åpner seg hvor de plutselig trer inn, slik Alice faller ned i eventyrland.

Fantastisk

Et møte eller en hendelse åpner opp for en annen verden, en erotisk, fantastisk og farlig verden som ikke er et sted det er mulig å oppholde seg over lengre tid, kvinnene må tilbake i hverdagslivet igjen. Det ligger imidlertid ikke en resignasjon og tragedie her, at drømmen ikke er mulig, og at man må ta til takke med hverdagslivet. Drømmene er nettopp mulige i Munros noveller, og eventyrene er aldri forgjeves, men fortsetter å leve i disse kvinnene som en livgivende understrøm i dypet.

Novellene har ofte en tragisk åre, men de er aldri mørksynte, depressive eller sentimentale. Det er alltid en livskraft, en humor, som overvinner nederlagene, det umulige, hverdagslivets repetisjoner og ektemennenes klare begrensninger.

Selv om tematikken stadig vekk er den samme hos Munro, har hun imidlertid også en helt spesiell evne til alltid å forundre og overraske sin leser i løpet av sine fortellinger.

Vendinger

Historiene tar alltid uante vendinger, og handlingen forskyver seg alltid i en retning vi umulig kan forutse. Det er ikke tvil: Alice Munro er en gudbenådet forfatter. Hennes siste novellesamling, «Uvennskap, vennskap, forelskelse, forlovelse, ekteskap», er garantert en av de beste bøkene du kan få med deg denne bokvåren. Oversetter Kia Halling synes å ha gjort en god jobb; novellene har fått en frodig og nyansert norsk språkdrakt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer