Fantasy-heltene

Det finnes mer fantasy for barn og unge enn «Ringenes Herre» og Harry Potter.

Med den nye serien Lunapocket har Gyldendal hentet fram fire fantasybøker som enten har klassikerstatus, eller fortjener litt mer oppmerksomhet i de store skyggene av Tolkien og Rowling. Tre er opprinnelig engelske, den fjerde er norsk og ny. Bøkene er beregnet på yngre lesere, men de har, som alle gode fortellinger, verdi også for de mer tilårskomne av oss.

MANGE KJENNER NOK

tittelen «Sverdet i steinen» fra Disneys 40 år gamle tegnefilmklassiker. Men bak den skjulte det seg en roman, skrevet av T.H. White i 1937. Terence Hanbury White (1906- 64) tok for seg de mange middelalderlegendene om kong Arthur, og skrev sin egen versjon i historien om den unge Arthur - eller Vort som han heter i boka.

Vort vokser opp uten at noen aner hva framtida vil bringe for ham. Den eneste som forstår guttens kommende storhet, er den vise trollmannen Merlin. «Sverdet i steinen» var den første av i alt fire bøker om Arthur, og de ble samlet i 1958 som «The Once and Future King».

«Lysets ridder» ble opprinnelig skrevet til en barnebokkonkurranse, men er også en del av en serie - den første av fem som utgjør «Mørket kommer». De ble skrevet av Susan Cooper (født 1935) fra 1965 til 1977. I «Lysets ridder» møter vi barna Jane, Barney og Simon, som er på ferie i Cornwall hos sin mystiske onkel Merry. Når de finner et gammelt skattekart på loftet, blir det starten på en spennende og farlig jakt. Cooper binder sammen vår virkelige verden og en eventyrverden på en overbevisende måte, og boka er svært leseverdig.

EI GRUPPE BARN

står også i sentrum for «Elidor» (1965). Det var den tredje romanen til Alan Garner (født 1934). Garner studerte på Oxford mens både J.R.R. Tolkien og C.S. Lewis var der, men har alltid hardnakket påstått at han verken har lest «Ringenes herre» eller «Narnia»-bøkene. Men «Elidor», som er en frittstående roman, kan minne vagt om Lewis' storverk: Roland og vennene hans, som bor i Manchester, havner en dag i det magiske landet Elidor - hvor de skal hindre at de onde maktene som truer skal få tak i Elidors skatter. Garner debuterte for øvrig med «Trollstenen fra Brisingamen» (1960), som kom som lydbok på norsk tidligere i år.

DEN FJERDE BOKA

i Lunapocket er en aktuell klassikerkandidat - Ruben Eliassens «Phenomena: Profetiens utvalgte», første gang utgitt i fjor. Eliassen (født 1968) fikk Kulturdepartementets debutantpris for beste barne- og ungdomsbok for «Profetiens utvalgte». Den forteller historien om alvebarna Alk og Ilke, som sammen med trollmannen og vinterbjørnen Arol reiser ut i verden for å bekjempe ondskapen. I høst kom Eliassen med bok nummer to, «Parados øye».

POPULÆR, MEN IKKE ALENE: Harry Potter-bøkene har et enormt publikum, godt hjulpet av filmene. Men det finnes mange andre gode fantasybøker, også.