Fantasy-heltene

Det finnes mer fantasy for barn og unge enn «Ringenes Herre» og Harry Potter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med den nye serien Lunapocket har Gyldendal hentet fram fire fantasybøker som enten har klassikerstatus, eller fortjener litt mer oppmerksomhet i de store skyggene av Tolkien og Rowling. Tre er opprinnelig engelske, den fjerde er norsk og ny. Bøkene er beregnet på yngre lesere, men de har, som alle gode fortellinger, verdi også for de mer tilårskomne av oss.

MANGE KJENNER NOK

tittelen «Sverdet i steinen» fra Disneys 40 år gamle tegnefilmklassiker. Men bak den skjulte det seg en roman, skrevet av T.H. White i 1937. Terence Hanbury White (1906- 64) tok for seg de mange middelalderlegendene om kong Arthur, og skrev sin egen versjon i historien om den unge Arthur - eller Vort som han heter i boka.

Vort vokser opp uten at noen aner hva framtida vil bringe for ham. Den eneste som forstår guttens kommende storhet, er den vise trollmannen Merlin. «Sverdet i steinen» var den første av i alt fire bøker om Arthur, og de ble samlet i 1958 som «The Once and Future King».

«Lysets ridder» ble opprinnelig skrevet til en barnebokkonkurranse, men er også en del av en serie - den første av fem som utgjør «Mørket kommer». De ble skrevet av Susan Cooper (født 1935) fra 1965 til 1977. I «Lysets ridder» møter vi barna Jane, Barney og Simon, som er på ferie i Cornwall hos sin mystiske onkel Merry. Når de finner et gammelt skattekart på loftet, blir det starten på en spennende og farlig jakt. Cooper binder sammen vår virkelige verden og en eventyrverden på en overbevisende måte, og boka er svært leseverdig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer