Fantasy på norsk

I dag er det premiere på «Ringenes Herre: To tårn». I skyggen av storfilmen lever den norske fantasylitteraturen i beste velgående. Ruben Eliassen er siste skudd på stammen.

«Phenomenia - Profetiens utvalgte» er den første i en serie på seks bøker Ruben Eliassen planlegger. Boka forteller historien om alvebarna Alk og Ilke som sammen med trollmannen og vinterbjørnen Arol reiser ut i verden for å bekjempe ondskapen. Phenomenia har allerede slått an: Nylig fikk Eliassen Ark-prisen for årets beste barnebok, og selveste Harald Zwart har vist interesse for å lage hollywoodfilm av den.

- Dette er absolutt en fantasy-bok, men egentlig handler den om barn som vokser opp i vår verden, sier Eliassen.

- Hva er det som gjør dette til fantasy?

- Settingen, figurene, de mytiske navnene og forholdet til tid og rom.

- Hva er det med dere fantasyforfattere og vanskelige navn?

- Jeg bruker spesielle navn for at leseren skal føle seg fremmed. Jeg vil at du som leser skal bli trukket inn i en ukjent verden. Det er som når du er i et nytt land; du bruker litt tid på å bli kjent med de uvante luktene og navnene.

Avalon

Blant fantasy-folket er butikken Avalon på Karl Johan i Oslo et tempel. Vareutvalget tilfredsstiller science fiction- og fantasy-frelste i alle aldrer.

- Vi selger fantasyromaner, -tegneserier, -rollespill, -brettspill, -dataspill, -kortspill og andre effekter, sier tegneserieansvarlig Terje Pedersen i Avalon.

Ifølge Pedersen er Robert Jordans fantasyroman «Tidshjulet» spesielt populær i disse dager. Ringenes herre-sverdet Ruben Eliassen holder på bildet over koster 5000 kroner og blir ofte solgt til fantasy-menighetens mest ortodokse medlemmer.Den gjennomsnittlige kunden på Avalon er en ofte svartkledd mann mellom 20 og 25. Norsk sosialrealisme på film og i bøker er ikke populært blant våre kunder; fantasyfolket tyr heller til tabloidavisene for å lese om hverdagslige problemer, sier Terje Pedersen.

Forfatteren Ingar Knudtsen er en av veteranene i den norske fantasylitteraturen. Han begynte å gi ut sciencefictionbøker for 25 år siden. I 1987 kom hans første fantasybok.

- Jeg liker det som foregår i spenningsfeltet mellom fantasi og realisme. Det er ikke mange alver og troll i mine bøker, og jeg mener at den norske fantasyen skiller seg litt fra den angloamerikanske på det området, sier Knudtsen.

I likhet med Ingar Knudtsens siste bok «Gudinnas døtre», er Ruben Eliassens «Phenomenia» utstyrt med egne kart. Det er ett av mange typiske trekk ved denne litteraturen. Eliassen forklarer fenomenet med at fantasybøker også er reisebøker. Og hvorfor alver så ofte er representert i denne litteraturen, skyldes at de regnes som forfinede mennesker.

- Alvene er som vi mennesker drømmer om å være. De er uberørte vesener, nesten som barn, sier Eliassen.

Barns problemer

Et annet kjennetegn ved fantasylitteraturen er de lange reisene som beskrives. Det vandres over sjø, land og mange sider.

- Vi mennesker har et voldsomt behov for å gå ut av de situasjonene vi befinner oss i. Vi ønsker å reise og se våre problemer fra utsida, forklarer Eliassen.

- Hvorfor skriver du ikke om vanlig barn med vanlige problemer?

- Jeg tror ikke barn har lyst til å lese om sine egne problemer. Fantasylitteratur lar dem besøke andre verdener. Bøkene gir dem en ferie fra problemene.

«Harry Potter»

Redaksjonssjef Marianne Koch Knudsen i Gyldendal Tiden forteller at Gyldendals fantasy-satsning startet med Luna-serien på 70-tallet. Den solgte rimelig bra, men det var ingen fantasy-bølge som den vi opplever i dag. Gyldendal Tiden har spesialisert seg på fantasy for barn og unge.

- Og disse bøkene selger bedre enn vanlig, realistisk litteratur. C.J. Lewis' bøker om Narnia selger best, men det er viktig å huske at det er glidende overganger mellom fantasy og fantastisk litteratur. «Harry Potter» og flere av Roald Dahls bøker er eksempler på fantastisk litteratur, sier Koch Knudsen.

FANTASY: Ruben Eliassen har skrevet fantasyromanen «Phenomenia - Profetiens utvalgte». Boka ble nylig kåret til årets beste i en avstemning blant 2500 barn.